Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s povodom
  • 12.03.2022. 10:30

Novoizabrani predsjednik peradara: Nećemo biti još jedno u nizu "privatnih udruženja"

Pero Nikić očekuje racionalne pomake u resornim ministarstvima. U suprotnom, kaže, ministarstvo poljoprivrede gubi smisao, dok ga ministarstvo vanjske trgovine dobiva

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru
  • 324
  • 61
  • 0

Na čelnu poziciju Udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je izabran mladi poljoprivrednik Pero Nikić. Dolazi iz porodice koja se bavi brojlerskom proizvodnjom, a u koju je i sam uključen, pa iako mlad dobro je upoznat s problematikom uzgajivača. Od samog izbora, odlučno je krenuo u borbu da ovaj sektor uvede u program poticaja na federalnom nivou, jasno istakavši da ovo neće biti još jedno “privatno udruženje”.

Ocjenjujući trenutno stanje, u razgovoru za Agroklub kaže da je peradarski sektor vrlo kompleksna grana, na koju utiče niz različitih faktora. Trenutane okolnosti su, kaže, nepovoljne, a uvjetovane su naglouzlaznom putanjom kretanja cijena žitarica na evropskom tržištu, povećanjem cijena električne energije, energenata, rada i niskim cijenama otkupa.

"Teško stanje, dodatno usložnjavaju i aktualne geopolitičke prilike na istoku kontinenta, koje će potencijalno izazvati nove udare na tržište žitarica i energenata. Sve je to slika teškoga stanja u sektoru peradarstva, kako za famere, tako i za organizatore tova", kaže Nikić.

Nedovoljna podrška

Ovo udruženje, automatizmom, okuplja sve farmere i organizatore tova iz oblasti peradarske proizvodnje, s prostora FBiH, a novoizabrani predsjednik jasno poručuje kako je jedan od prioriteta osnaživanje.

"Udruženje peradara FBiH neće biti jedno u nizu 'privatnih udruženja', dok ja konzumiram odgovornost prvoga čovjeka. Naprotiv. Jedan od prvih izazova budućeg rada bit će stvoriti sinergiju i međusobnu povezanost peradara, kako bi osnažili vlastitu poziciju i dali joj puni legitimitet u predstavljanju i institucionalnoj borbi za naša prava", pojašnjava.

Podrška nadležnih institucija sektoru peradarstva je nedovoljna, jasan je bio Nikić u odgovoru, dodavši da se ona trenutno oslanja isključivo na nesrazmjerne poticaje kantona te u manjoj mjeri, pojedinih općina.

Peradari na rubu opstanka - razmišljaju o obustavi proizvodnje

"Nužna mjera je, na racionalnim temeljima, uvrstiti peradarstvo u program potpore i s razine FBiH, što bi predstavljalo, svojevrsnu, 'slamku spasa' za ovaj sektor. Takva aktivnost je aktualna, na tragu koje smo, prije nekoliko dana, održali sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva".

Poznati brendovi

Iščekujući pozitivan odgovor, smatra da je država snažna u onolikoj mjeri, koliko se može osloniti na vlastitu proizvodnju, naročito hrane. "Stoga, očekujem racionalne pomake u resornim ministarstvima na razini entiteta i kantona. U suprotnom, ministarstvo poljoprivrede gubi smisao, dok ga ministarstvo vanjske trgovine dobiva", ističe Nikić.

Problemi s plasmanom ne postoje. Naš sagovornik navodi da je domaća proizvodnja, u vidu finalnih proizvoda s etiketama bh. brendova prepoznata, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, što govori o kvaliteti naših proizvoda i predstavlja ogroman potencijal peradarskoga sektora.

BiH dobila novu farmu pilića – proizvodit će milion brojlera godišnje

"Taj potencijal treba njegovati i zaštiti i onemogućiti njegov krah. U suprotnom, monopol na bosanskohercegovačkom tržištu će imati uvozni proizvodi, bez kontrole kvaliteta i cijena", poručuje.

Neočekivana realnost

"Čudni su putevi Bož’ji" izgovara dok ga pitamo kako je magistar politologije, koji je diplomu stekao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, završio u peradarstvu, dodavši da je u glavi imao neke sasvim suprotne vizije, od onoga što mu je stvarnost donijela.

"Svakako, uživam u ulozi poljoprivrednika, unutar obiteljskog poduzeća BIOfood, koje se bavi brojlerskom proizvodnjom po evropskim standardima i koje, na razini godine, plasira više od 300.000 komada zdravih pilića provjerene kvalitete", kaže nam pri kraju razgovora. 

A, umjesto poruke za mlade poljoprivrednike ili one koji se još dvoume, citira Konfucija koji je zapisao: "Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš niti jedan dan u svome životu".


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Uzgoj pilića Tov Brojleri Pero Nikić Udruženje peradara FBiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.