Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel vlastima
  • 10.03.2022. 16:00

Peradari na rubu opstanka - razmišljaju o obustavi proizvodnje

Sagledavajući stanje u BiH, gdje ne postoje zalihe energenata i repromaterijala, navode kako je ukidanje akciza na gorivo jedna od mogućih mjera koja je na raspolaganju bh. vlastima

Foto: Depositphotos/manualfoto
  • 84
  • 13
  • 0

Koordinacioni odbor peradara-živinara BiH apelirao je na delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) da potvrde izmjene zakona koje je jučer usvojio Predstavnički dom i omoguće privremenu suspenziju akciza na gorivo. Time bi, kako navode, pomogli opstanak sektora proizvodnje, koji će biti obustavljen ukoliko se nastavi trend poskupljenja. 

Nakon nedavnog enormnog povećanja cijena sirovina, repromaterijala i transporta kao i električne energije peradari su se, dodaju, susreli s novim nerješivim problemom svakodnevnog poskupljenja nafte i naftinih derivata.

"Najveći udar na nas je izazvalo enormno povećanje cijena kukuruza i soje koji učestvuju u troškovima proizvodnje 80 posto. Ovakvi udari u kratkom vremenskom periodu su uzrokovali značajno smanjenje proizvodnje, a peradari su sada prisiljeni razmišljati i obustavi", navode u saopćenju. 

S tim u vezi, apeliraju da se omogući privremena suspenzija akciza na gorivo. Sagledavajući stanje u BiH, gdje ne postoje zalihe energenata i repromaterijala, navode kako je to jedna od mogućih mjera koja je na raspolaganju bh. vlastima, koja bi mogla spriječiti obustavu proizvodnje. Apeluju da se hitno i drugim mjerama pomogne ovak sektor.

Ukinute akcize na gorivo - još jedan korak do pojeftinjenja

"Činjenica je da jedino cijene pilećeg mesa nisu u zadnje vrijeme povećane te da su znatno ispod cijena u odnosu na druge kategorije. Sve klaonice peradi i proizvođači konzumnih jaja i stočne hrane u ovom važnom sektoru proizvodnje za stanovništvo i državu se veoma odgovorno ponašaju prema svojim kupcima, čiji su interesi uvijek u prvom planu u ovim teškim vremenima za proizvodnju”, zaključuju peradari.


Tagovi

Peradari Živinari Farma koka Struja Akcize Gorivo Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]