Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament BiH
  • 09.03.2022. 20:40

Ukinute akcize na gorivo - još jedan korak do pojeftinjenja

Federalna uprava za inspekcijske poslove jučer je obavijestila da su zalihe na terminalima veleprometnika, pri kraju i kako je većina počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto
  • 427
  • 106
  • 0

Predstavnički doma Parlamenta Bosne i Hercegovine podržao je večeras ukidanje akciza na gorivo, kao mjeru protiv rasta cijena uslijed rekordnih poskupljenja na svjetskom tržištu. Ovaj energent bi, ukoliko ovu odluku potvrde i delegati u Domu naroda, trebao biti jeftiniji za 30 do 40 feninga.

Iako je prijedlogom izmjena zakona odluka o ukidanju akciza imala neograničen rok, usvajanjem amandmana, njegova primjena je ograničena na šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca.

Cijene naftnih derivata danas su se u FBiH kretale u rasponu, za premium bezolovni benzin 95, od 2,51 do 3,21 KM po litru, a za dizel od 2,61 do 3,36 KM/litru. Iz Federalnog ministarstva trgovine podsjećaju kako i dalje na snazi odluka o maksimalnoj visini marže za naftne derivate u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalna visina marže je 0,25 KM/litru derivata.

Federalna uprava za inspekcijske poslove jučer je obavijestila da su zalihe na terminalima veleprometnika, pri kraju i kako je većina počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama, zbog čega i dolazi do poskupljenja.

Usvojen je i prijedlog Izmjena zakona o porezu na dodatnu vrijednost, čime će ubuduće PDV za životne namirnice biti pet posto, a na luksuznu robu 22 posto.


Tagovi

Nafta Gorivo Benziske stanice FUZIP Parlament Cijene Akcize


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete