Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 16.03.2022. 16:00

Kako izgleda tržište žitarica ove sedmice?

Velika neizvjesnost vlada na tržištu žitarica, a cijene na svjetskim berzama rastu

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 104
  • 23
  • 0

Stanje na tržištu žitarica se mijenja iz časa u čas. Cijene rastu zbog straha od neizvjesnosti. Poseban pritisak je izazvala vijest da Rusija planira obustavu izvoza žitarica do 30. juna, javlja Agrarheute. Ovom mjerom bi bio pogođen izvoz pšenice, ječma, kukuruza i raži što bi imalo ozbiljne posljedice po tržište.

Preostala dogovorena količina za izvoz iz te zemlje za ovaj period procjenjuje se na 6 do 6,5 miliona tona pšenice. Izvoz iz Ukrajine je potpuno prestao.

Odluka bi dodatno otežala ili potpuno prekinula snabdijevanje pšenicom u narednim mjesecima za neke zemlje. Vijest je dodatno djelovala na rast cijene te žitarice u Evropi. Za mnoge trgovce je važno hoće li Rusija nastaviti isporuku koja je ranije dogovorena. Za Egipat, Saudijsku Arabiju i Alžir potpuna zabrana izvoza bi mogla biti katastrofalna, jer su rezervisali velike količine ruske pšenice prije početka sukoba u Ukrajini.

Izvoz žitarica iz Rusije je zatvoren za Azovsko more, a donedavni je išao preko Crnog mora. Dodatno se javlja problem u Rusiji, jer proizvođači nerado predaju ovu robu zbog trenutne situacije.

Evropi nedostaje kukuruz

Poslije Kine i Meksika, Evropa je treći najveći uvoznik kukuruza. Najveće količine su dopremane iz Ukrajine. Taj izvor snabdijevanja je sada prekinut što se odrazilo na njegovu vrijednost. Onaj iz stare berbe je dostigao cijenu nešto manje od 350 evra po toni što predstavlja najviši nivo u istoriji, izvještava Agrarheute. Pogođene su Španija, koja je najveći evropski uvoznik, Holandija, Italija, Portugal i Irska.

Kukuruz iz stare berbe košta  350 evra po toni

Španija je pozvala Evropsku komisiju da ublaži kontrolu uvoza GMO kukuruza iz Južne Amerike. EU je do sada iz trećih zemalja uvozila 11,5 miliona tona, a od toga je 6,2 mil. t dolazilo iz Ukrajine. Iz Brazila je kupovano 3,3 miliona tona, dok su preostalu količinu najviše uvozili iz Kanade, Srbije i Rusije. Veliki proizvođači unutar EU su Rumunija, Mađarska i Francuska.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U 2021. godini, prema podacima EK, Francuska i Rumunija su imale urod od 15 miliona tona, ali je najveći dio prodat. Najveći nedostatak ima Španija.

Ruska zabrana izvoza i suša u SAD

Reuters je naveo da su fjučersi za pšenicu Chicago Board of Trade ojačali najviše zbog ograničenja izvoza iz Rusije što je podstaklo zabrinutost oko globalne ponude. CBOT kukuruz je ojačao na 7,58 dolara po bušelu. Navode da bi Ukrajina ovog proljeća mogla zasijati 4,7 miliona hektara manje, što je pad od 39 posto.

"Uzmite dva najveća izvoznika kukuruza i pšenice na svijetu i stavite ih po strani i dobit ćete mnogo neizvjesnosti", rekao je Ed Duggan, viši stručnjak za upravljanje rizicima u Top Third Ag Marketingu.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a su potvrdile pad prinosa u saveznim državama pogođenim sušom što je izazvalo dodatni pritisak na tržište.


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Rusija Ukrajina Španija Žitarice Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

21

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 57,1%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 28,6%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,8%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 9,5%

Pregled ankete

Pregled ankete