Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Težak položaj
  • 10.02.2022. 12:00

Pašalić najavio pomoć za svinjogojstvo u RS - uskoro mjere

Slaba potražnja i ogromni viškovi oborili su cijenu. Kupaca nema iako tovljači prodaju ispod svake cijene, pa čak i za dvije marke po kilogramu

Foto: Depositphotos/deyanarobova
  • 91
  • 5
  • 0

Poskupljenje žitarica, smanjena potražnja i niska tržišna cijena živih svinja dovela je svinjogojce u Republici Srpskoj u vrlo težak položaj. Slaba potražnja i ogromni viškovi oborili su cijenu. Kupaca nema iako tovljači prodaju ispod svake cijene, pa čak i za dvije marke po kilogramu. Predstavnici udruženja koji okupljaju ovu populaciju, jedino rješenje vide u mjerama zaštite domaće proizvodnje.

Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, navodi kako su veliki problemi trenutno u ovom sektoru. Najprije se, ističe, mora riješiti problem ratara, a razmatraju se i mjere za svinjogojstvo.

"Dešava se nešto što ne razumijemo kada je u pitanju tržišna ekonomija da cijena utovljenih svinja stalno pada, a raste cijena stočne hrane i ti ljudi su u problemu", rekao je Pašalić.

Spremne mjere za poljoprivredu u RS: Ko se može nadati pomoći?

Republika Srpska je, prema njegovim riječima, prošle godine osigurala dodatnih blizu dva miliona maraka samo za proizvođače svinje.

"Ako poredimo 2020. i 2021., prije dvije godine smo imali utovljenih 67.000 svinja, a prošle 85 hiljada. Tako da nije tačno da nam propada stočni fond, upravo suprotno", dodao je ministar.

Premija za utovljenu svinju je prije dvije godine bila 25 KM po grlu, dok je lani ona iznosila 48 maraka.  U 2020. iz ovog resora su reagirali kroz interventni otkup, ali je podrška išla ka otkupljivačima, a ne proizvođačima.

Maljčić: Ne vidim da se iko počeš'o po glavi zbog poljoprivrede, a poslije će biti skupo nam

"Reagovat ćemo i ove godine, ne mogu sad da kažem na koji način. Sigurno je da će te mjere uslijediti, kako i u kojem obliku, hoće li ta podrška ići proizvođačima ili otkupljivačima vidjet ćemo. Naredne sedmice ćemo izaći pred medije i obrazložiti sve nakon što se na sjednici Vlade dogovorimo", naglasio je Pašalić.

U fokusu ministarstva su trenutno ratari koji moraju da prihrane pšenicu i zasiju kukuruz i soju, a đubrivo je triput skuplje nego prošle godine.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinje Svinjogojstvo Uzgoj svinja Republika Srpska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]