Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrdio ministar
  • 08.02.2022. 17:00

Spremne mjere za poljoprivredu u RS: Ko se može nadati pomoći?

Prijedlog svih mjera koje se planiraju poduzeti već naredne sedmice će biti pred Vladom RS. U zalihama nedostaje trenutno 60.000 tona đubriva

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 759
  • 82
  • 0

Niz mjera za pomoć poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj bit će upućeno naredne sedmice Vladi RS, potvrdio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovog bh. entiteta Boris Pašalić na današnjoj sjednici Narodne skupštine. Nakon toga, one će biti obznanjene i javnosti. 

Narodni poslanik Tomica Stojanović je pitao danas ministra šta će poduzeti u cilju zaštite poljoprivrednih proizvođača s obzirom na enormna poskupljenja mineralnog đubriva, repromaterijala i goriva.

"Konačna cijena proizvoda ne može ni blizu pokriti troškove proizvodnje, pa se očekuje da bude zasijano manje za 30 posto površina", naveo je Stojanović. 

Ima li spasa za domaće poljoprivrenike: Proljetna sjetva najskuplja u historiji

Visoke cijene su najizraženije kod đubriva, i tu se pojavljuju dva problema: nedovoljne količine i poskupljenje. 

"Mi trenutno u zalihama imamo 10.000 tona đubriva svih kategorija, a RS troši u ovom periodu koji je pred nama, blizu 70.000 tona. Moramo ga obezbijediti od zemalja koje imaju prihvatljivu cijenu, a jedine koje ga proizvode su one koje imaju jeftin plin, prije svega Rusija i neke azijske zemlje", pojasnio je ministar Pašalić. 

On je naveo kako će, ove i naredne sedmice, održati sastanke s regionalnim distributerima đubriva iz Rusije, te da se poduzimaju i aktivnosti kada je u pitanju smanjenje carine od pet posto, na uvoz. Prijedlog svih mjera koje se planiraju poduzeti već naredne sedmice će biti pred Vladom.  

"Mjere neće ići u pravcu regresiranja đubriva jer nemoguće je tu cijenu kompenzovati. Urea je prošle godine u ovo doba bila oko 800 maraka sad je 2.200 maraka. Dakle, razlika je blizu 1.400 KM, i kada uzmete da nam treba 20.000 tona uree, treba nam 27 miliona samo da kompenzujemo tu cijenu, ali ćemo ići u pravcu olakšica za sjetvu", rekao je resorni ministar. 

Prema njegovim riječima treba pomoći prije svega ratarima, da prihrane pšenicu i posiju kukuruz, ali i proizvođačima tovnih svinja koji trenutno imaju nisku cijenu, mljekarima, ali i drugim poljoprivrednicima. 

Može li BiH zaustaviti poskupljenja osnovnih životnih namirnica?

Poslanik Stojanović je dodao kako se i ove godine pokazalo da je nepostojanje robnih rezervi rak rana RS. 

"Prošle godine je propalo stočarstvo, molim vas da ne dozvolite da se u ovoj godini to desi s ratarstvom. Ne dozvolimo da nam njive zarastu", apelirao je on. 


Tagovi

Poljoprivredna proizodnja Proljetna sjetva Đubrivo Urea Boris Pašalić Tomica Stojanović Republika Srpska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.