Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz dominira
  • 08.02.2022. 09:00

Može li BiH zaustaviti poskupljenja osnovnih životnih namirnica?

Aktualni poremećaji u kretanju i odnosima cijena, koji su prvenstveno manifestiranim kroz poskupljenje osnovnih životnih namirnica, rezultat su globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom Covid-19, nepovoljnim vremenskim prilikama koje su se odrazile na poljoprivredu i uzrokovale slabije prinose te velikom tražnjom na svjetskim berzama

Foto: Depositphotos/demanna
  • 281
  • 75
  • 0

Bosna i Hercegovina za uvoz hrane godišnje izdvaja više od tri milijarde maraka. Kako uveliko ovisi od njega, nikakva "instant" odluka domaćih vlasti ne može utjecati na ograničavanje cijena osnovnih životnih namirnica. Gledajući dugoročnije, rješenje je lako pronaći i ogleda se u većoj pomoći domaćoj poljoprivredi

Aktualni poremećaji u kretanju i odnosima cijena, koji su prvenstveno manifestiranim kroz poskupljenje osnovnih životnih namirnica, rezultat su globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom Covid-19, nepovoljnim vremenskim prilikama koje su se odrazile na poljoprivredu i uzrokovale slabije prinose te velikom tražnjom na svjetskim berzama. 

Najave iz RS

Iz Republike Srpske najavljuju da će ove sedmice biti održan sastanak predstavnika nadležnih institucija na kojem će se govoriti o rastu cijena pojedinih proizvoda. Pitanje je šta se uopće može promijeniti budući da je ono uslovljeno poskupljenjem na svjetskom tržištu?

"Nemamo namjeru da utičemo na kontrolu cijena, ali na kontrolu marži sigurno hoćemo. Inflatorni svjetski trend ne smije se zloupotrijebiti da bi se sticao ekstra profit i to će biti naša poruka onima koji bi da love u mutnom", rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, za agenciju Srna.

Obje entitetske vlade su ograničile marže još prošle godine. U Federaciji se one odnose na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica i za pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko, do šest posto u veleprodaji i do osam posto u maloprodaji.

Marže i dalje na snazi (Foto: Depositphotos/ajafoto)

Ista visina marži vrijedi i u Republici Srpskoj, a obuhvata sol, životinjsku mast, suncokretovo ulje i biljnu mast, margarin, pasterizirano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer te hranu za dojenčad i bebe. 

"U kontekstu cijena hrane bitno je istaći da tržišta koja nemaju dostatnu proizvodnju poljoprivredno prehrambenih proizvoda zavise prije svega od uvoza, a FBiH je u tom segmentu uvozno orijentirana, pa kao malo tržište ne može uticati na smanjenje cijena tih uvoznih proizvoda", naveli su u odgovoru iz Federalnog ministarstva trgovine na naš upit o rastu cijena.

Pozicija Srbije

Vlada Srbije je krajem januara ograničila visine cijena osnovnih životnih namirnica u cilju dalje zaštite tržišta, na 90 dana, a odnosi se na pojedine vrste šećera, brašna, ulja, svinjskog mesa i mlijeka. Proizvođačke cijene i cijene u trgovini na veliko i malo ne smiju prelaziti nivo koji je bio 15. novembra prošle godine.

Srbija ograničila rast cijena osnovnih namirnica narednih 90 dana

Iz Federalnog ministarstva trgovine ističu da je "Srbija u dijametralno suprotnoj poziciji, jer nije ovisna o uvozu hrane",s obzirom na to da njihova domaća proizvodnja hrane u značajnoj mjeri zadovoljava potrebe. Takve mjere bi u FBiH uzrokovale smanjenu ponudu i u konačnici generirale sivu ekonomiju.

"Ekonomski je logično da ni jedan trgovac neće raditi na svoju štetu, odnosno zbog mjere zamrzavanja cijena na određenom nivou, trgovac neće uvoziti proizvode koje će biti prinuđen prodavati po cijeni nižoj od nabavne cijene", naveli sui z FMT.  

Marže bez rezultata

No, ni marže nisu dale bitne rezultate. Portal capital.ba je izračunao da se na utrošenih 100 KM u RS, štede dvije marke. 

Ekonomski analitičar Igor Gavran navodi da se kao posljedica rasta cijena bilježi značajan rast prihoda u svim budžetima čime se stvara veći kapacitet i mogućnost vlasti da interveniše odgovarajućim mjerama za suzbijanje negativnih efekata po stanovništvo i privredu.

"S obzirom da smo dominantno ovisni o uvozu, ne možemo odmah interventno proizvesti više hrane nego što smo je proizveli u proteklom periodu. Tu je riječ o dugoročnim mjerama i da bi se spriječile slične situacije u budućnosti trebali bismo davati veću pomoć domaćoj poljoprivredi i proizvođačima, veće subvencije, smanjivati troškove i opterećenja da bi oni više proizveli i da onda manje zavisimo od inostranstva kada je riječ o hrani", rekao je Gavran za Fenu.

Rasle cijene hrane u januaru - biljna ulja predvode

Inspekcijski organi u FBiH su, u periodu od aprila do decembra 2021. godine, izvršili 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. Evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora su izdate upravne mjere.

Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za mjesec decembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8 posto u odnosu na novembar, te za 6,5 posto u odnosu na isti period godinu ranije (godišnja inflacija).


Tagovi

Cijene hrane Ograničenje cijena FAO Milorad Dodik Ministarstvo trgovine FBiH Igor Gavran


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete