Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 03.02.2022. 18:00

Rasle cijene hrane u januaru - biljna ulja predvode

Prošlog se mjeseca desio porast cijene biljnih ulja, dok su one za šećer u padu već drugi mjesec. Za meso i žitarice su ostale nepromijenjene

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 103
  • 25
  • 0

Svjetske cijene hrane porasle su za 1,1 posto u januaru 2022. u odnosu na decembar 2021. godine, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). 

Prošlog se mjeseca desio porast cijene biljnih ulja i mliječnih proizvoda, dok su one za šećer u padu već drugi mjesec. Za meso i žitarice su ostale nepromijenjene.

Novi rekord

FAO indeks cijena biljnog ulja je u januaru bio povećan za 4,2 posto što predstavlja rekord. Do rasta je došlo zbog viših kotacija palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja. One za palmino su prvotno pale, ali su se ponovo povećale. Ovaj trend je rezultat zabrinutosti zbog očekivanog smanjenja izvoznih mogućnosti Indonezije, najvećeg svjetskog izvoznika palminog ulja i smanjenog obima proizvodnje u zemljama izvoznicama. Za sojino, uljane repice i suncokretovo su se povećale na što je uticaj imao rast cijene sirove nafte, stoji u mjesečnom izvješću FAO.

Što se tiče mliječnih proizvoda ovaj indeks prošlog mjeseca pokazuje rast od 2,4 posto prema onima u decembru 2021. godine. Ovakav trend je kontinuiran poslJednjih pet mjeseci. U odnosu na isti mjesec prošle godine indeks je veći za 18,7 posto. Najveći porast su ostvarili obrano mlijeko u prahu i puter. Do ovoga je došlo zbog kretanja na globalnim tržištima izazvanih smanjenjem dostupnosti izvoza. Veliki uticaj je imalo stanje u mljekarskom sektoru zapadne Evrope gdje je zabilježeno smanjenje isporuka mlijeka u nekim velikim zemljama proizvođačima te niži nivoi zaliha. Prema stanju na ovom tržištu, očekuje se daljnji rast.

Cijene mlijeka kontnuirano rastu (Foto: Depositphotos/Lihodeev)

Indeks cijena šećera FAO je u januaru bio manji za 3,1 posto u odnosu na decembar i drugi mjesec je u padu. Ovo je najniži nivo u posljednjih šest mjeseci. Pad je vezan za žetvu u Brazilu, Indiji i Tajlandu koji su glavni izvoznici. Značajan pad spriječilo je jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koje ima tendenciju da ograniči isporuke iz Brazila, najvećeg svjetskog izvoznika ove vrste robe.

Cijene mesa i žitarica stabilne

Cijene mesa su u januaru bile neznatno više u odnosu na decembar prošle godine. U odnosu na isti mjesec 2021. ona je veća za 17,3 posto. One za govedinu su dostigle novi vrhunac. Kotacije svinjetine su blago porasle, jer su nedostatak radne snage i visoki troškovi inputa umanjili globalnu ponudu. Istovremeno je došlo do usporavanja uvoza svinjskog mesa u Kinu. Ovčjeg i živinskog mesa dodatno su smanjene, jer su globalne izvozne zalihe nadmašile potražnju za uvozom.

Indeks cijena žitarica bio je viši za 0,1 posto u januaru 2022. nego u decembru prošle godine, a u odnosu na isti period 2021. viši je za 12,5 posto. Svjetske cijene pšenice su pale u januaru za 3,1 posto zbog povećanja svjetske zalihe poslije bogatih žetvi u Australiji i Argentini. Velika potražnja je spriječila dalji pad.

Dugoročna prognoza: Stiže sušno proljeće s manje padavina?

Izvozne za kukuruz su bile veće u januaru za 3,8 posto od decembarskih. Ovo povećanje je izazvano pojavom suše u Argentini i Brazilu. Januar je donio povećanje za sirak, riže, ali i mali pad za ječam.


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene Žitarice Šećer Biljna ulja Meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.