Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 31.01.2022. 13:30

Srbija ograničila rast cijena osnovnih namirnica narednih 90 dana

Ograničenje se kao i u prethodnom periodu odnosi na šećer, brašno, ulje, meso i mlijeko

Foto: Depositphotos/Lihodeev
  • 90
  • 41
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cijena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snabdijevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Kako je ranije rekla ministarka trgovine Tatjana Matić, smatra se da bi i u narednom periodu ona trebalo da ostane na snazi, a u prilog tome, između ostalog, govori i činjenica da prvi ovogodišnji izvještaj organizacije UN za hranu i poljoprivredu pokazuje da je u Evropi u toku 2021. godine došlo do skoka cijena hrane i sirovina od 28,1 posto.

Moguć produžetak Uredbe o ograničenju cijena namirnica u Srbiji

Ograničenje se odnosi na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T-400 glatko u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso - but i UXT mlijeko sa 2,8 procenata mliječne masti u pakovanju od jednog litra.

Uredbom, koja će se primjenjivati u trajanju od 90 dana, ograničavaju se proizvođačke cijene i cijene u trgovini na veliko i malo koje ne smiju da prelaze nivo koji je bio 15. novembra 2021. godine.


Tagovi

Ograničenje cena Osnovne namirnice Uredba Cene hrane


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...