Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agonija proizvođača
  • 26.01.2022. 10:30

Maljčić: Ne vidim da se iko počeš'o po glavi zbog poljoprivrede, a poslije će biti skupo nam

Kompletan teret tržišta prepušten je na leđa poljoprivrednika, upozorili su predstavnici ove populacije iz oba bh. entiteta. Poručili su kako su stočari dovedeni u takvo stanje da zatvaraju farme

Foto: Depositphotos/motodrinkermoto
  • 426
  • 148
  • 0

Zbog maćehinskog odnosa vlasti prema poljoprivrednim proizvođačima Bosna i Hercegovina bi mogla zapasti u vrlo tešku situaciju i postati “druga Afrika“. Kompletan teret tržišta prepušten je na leđa poljoprivrednika, upozorili su predstavnici ove populacije iz oba bh. entiteta. 

Poručili su kako prekomjeran uvoz i neprestani rast cijena repromaterijala dovode do zatvaranja farmi i smanjenja proizvodnje, a sve će to utjecati na nestašicu hrane.

Neodrživo stanje

Stanje postaje neodrživo, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Nedžad Bićo, istakavši da se farme gase te da ljudi polako odustaju od ovog posla. 

Ne ide nam ni vrijeme na ruku, prošle godine suša je desetkovala urode, sada su katastrofalno visoke cijene repromaterijala, goriva i ostalog, tako da ovo više nema smisla raditi“, kaže razočarano Bićo. 

Objavljena Strategija poljoprivrede FBiH: Niski prinosi, obradive površine ispod prosjeka

Država nema robnih rezervi, niti kvalitetne strategije koja je trebala predvidjeti kretanje na tržištu i osigurati zalihe, kaže on, dodavši kako su poljoprivrednici “prepušteni sami sebi da se snalaze, ali to je sada već nemoguće, jer je nedostatak svega i na tržištu“. 

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić ističe kako najveći problem predstavlja subvencionirani uvoz iz zemalja Evropske unije. 

Ne smijemo postati druga Afrika“, upozorava on, navodeći da zbog migracija sa sela BiH ostaje bez proizvođača domaće hrane. 

Uzgajivačima došlo do grla, pa upozorili: Neka se država sekira kada ne bude hrane

Kila svinjskog mesa košta koliko đubrivo, to je nezamislivo. Ne vidimo da se iko od institucija bar počeš'o po glavi, svi očekuju da to mi kao pojedinci iznesemo na svojim leđima, a sutra će opet biti priče koja je cijena brašna, hljeba“, kaže Maljčić. 

Bit će gore

Istakao je da su uzgajivači i prije tri godine upozoravali da će stočarstvo doći u tešku situaciju, te dodaje kako će „naš čovjek biti željan da kupi kilu mesa“. 

Kad uništimo svu svoju proizvodnju i počnemo biti ovisni bit će gore s hranom nego što nam se sada dešava s plinom i naftom. Siječemo granu na kojoj sjedimo“, kaže on. 

Ocijenio je da su ozime žitarice trenutno u dobrom stanju što se tiče vremena, ali su proizvođači “u katastrofalno gadnoj situaciji“ jer je nestašica mineralnih đubriva i u ponudi.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda Stočarstvo Svinjogojstvo Nedžad Bićo Mišo Maljčić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić