Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željko Nikolić
  • 24.03.2024. 10:30

Odustao od proizvodnje mlijeka i okrenuo se tovu bikova i svinjogojstvu

Domaćinstvo Željka Nikolića ima oko 20 krmača i 20-ak bikova, a brojke stalno variraju.

Foto: Slobodan Živanić
  • 241
  • 56
  • 0

Prije nepune tri decenije Željko Nikolić počeo je sa uzgojem muznih krava, ali nedugo zatim svoju proizvodnju usmjerio je na uzgoj svinja i tov bikova. Ovaj domaćin iz stanarskog sela Osredak, počeo je sa tri muzna grla, da bi s vremenom svoju farmu proširio na 30-ak muznih krava.

"Prije 27 godina počeo sam da se bavim poljoprivredom. Polako sam širio farmu, međutim, u jednom trenutku nije išlo više. Zbog loše otkupne cijene mlijeka, preorjentisao sam se na tov bikova", kaže Željko, koji je odnedavno ima 20-ak bikova.

Nešto se i zaradi

Posljednjih dana smanjio je broj grla u štali, ali ne kako bi umanjio proizvodnju, nego je, priča nam, prodao desetak.

"Bikovi su išli po cijeni od 6,20 maraka po kilogramu. Mogu biti zadovoljan, nije to toliko loša cijena, može i da se nešto zaradi", kaže ovaj domaćin.

Od bikova ima zarade

Porodica Nikolić bavi se i svinjogojstvom i trenutno imaju 22 krmače, a u planu je povećanje porizvodnje.U proteklom period, kako kaže, bila je baš dobra cijena prasadi i prodao je sve što je namijenio.

"Moram reći da je cijena ranije bila tri, četiri, pet i šest maraka, pa se nešto zaradilo. Pred Božić su bili po 13 maraka, to je ipak jaka, velika cijena", priča Nikolić, koji dodaje da problema sa plasmanom nema.

Konstantna ulaganja u farmu

Prošle godine je značajna sredstva uložio u unapređenje proizvodnje i izgradio je novi objekat za svinje, površine 17 sa 9 metara, a ima kapacietet da se može ubaciti još do 30 krmača.

"Uradili smo rešetke, što nam olakšava izđubravanje i sve ide u izgrađene bazene. Tu su i nove hranilice onda. Svako prase ima pojilicu, tako da ne trebaš stalno da obilaziš. Svaka tri - četiri dana naspeš u hranilicu vodu, nema izđubravanja, nema više čišćenja", kaže Nikolić, navodeći da je sada sve lakše.

Nova farma za svinje
Nova farma za svinje

Korisnik je Željko i opštinskih i republičkih podsticaja, što značajno olakšava proizvodnju.

Pretres pravilnika s Arsenićem: Podršku za nabavku traktora mogu dobiti i neradnici?

"Prošle godine sam kupio kombajn, ali polovan i ne mogu dobiti nikakav povrat za njega. Uzeo sam sijačice za kukuruz, četvororedne, platio sam 15.000, one su nove i tu imam povrat. Najvjerovatnije da ću uzeti još jedan novi traktor pošto imam dva duplaka, ali to iduće godine, ne ove, ove neću", isitče ovaj domaćin, kojem na imanju pomaže supruga, te sin i snaha.

Život na selu nije lak

Hranu za stoku sam proizvodi. Pšenicu i ječam sije na oko 70 dunuma, a kukuruz na površini od 160 do 180 dunuma. Priča nam i da život na selu nije lak.

Nije lako na selu

Ujutro se ustaje prije zore, a naveče se kasno liježe, ali ipak sloboda koju selo pruža, nema cijenu. Teško jeste, moraš imati mehanizacije dosta da bi magao raditi, u proljeće moraš uložiti dosta novca, a ljeto kakvo će biti što kaže niko ne može odlučiti, zato je teško, što kaže biti ili ne biti. Ali šta da radimo sijati moramo, prošle godine pšenica je dosta izdala, ali posijao sam opet ove godine", kaže Željko.

Broj lajkova bitniji od broja ovaca: Ima li perspektive za mlade na selu?

Uprkos brojnim izazovima, Nikolići planiraju proširenje proizvodnje, a plan je da u narednom periodu u tov ''ubace'' još deset bikova, a broj krmača povećaju na 30.


Fotoprilog


Tagovi

Tov bikova Uzgoj svinja Željko Nikolić Cijene bikova Cijene svinja Osredak


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]