Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcinisanje stoke
  • 16.11.2020. 11:50

Nema ušnih markica - nema prava na poticaj?

Problem je nastao jer je Ured za veterinarstvo BiH nabavio istu količinu markica i vakcina protiv bruceloze, pri čemu je zanemarena činjenica potrebe osiguranja onih zamjenskih.

Foto: Bigstockphoto/Arne Bramsen
  • 295
  • 92
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u četvrtak, usvojila je odluku Federalnog ministarstva poljoprivrede o označavanja i sprovođenju propisanih mjera kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti životinja, stoji u saopštenju Vlade FBiH. 

Usvojena informacija biće dostavljena i Vijeću ministara BiH, kao i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kako bi u skladu sa svojim nadležnostima poduzeli sve neophodne aktivnosti u cilju eliminisanja nedostataka navedenih u donesenoj odluci.

Jesu li obezbijeđeni svi potrebni uslovi ?

U informaciji, između ostalog, navodi se da je stavljanjem u funkciju jedinstvenog sistema označavanja ovaca, koza i svinja na nivou naše zemlje, Ured za veterinarstvo BiH preuzeo obavezu obezbjeđivanja svih potrebnih uslova za nesmetan rad ovog sistema, a u koje spadaju blagovremena i dovoljna sredstva za označavanje životinja, odnosno, ušne markice.

Vakcina za stoku i dalje nema - je li na pomolu masovna zaraza burcelozom?

Odmah po prelasku jedinstvenog sistema označavanja s federalnog na državni nivo, pojavili su se problemi zbog nedovoljne količine ovih sredstava. Problem je nastao jer je Ured za veterinarstvo BiH nabavio istu količinu markica i vakcina protiv bruceloze, pri čemu je zanemarena činjenica potrebe osiguranja onih zamjenskih. Pomenuta ustanova u ovoj godini uopšte nije nabavila potrebne markice za ovce. Osim toga, evidentan je i nedostatak istih za svinje.

Takođe, iako je postojala obaveza da se od 31. decembra 2017. godine obezbijedi softver i ušne markice za označavanje svinja, Ured to nije učinio. To je posebno važno jer, ukoliko vlasnik želi ostvariti poticaj za uzgoj ili tov, svinje moraju biti propisno označene. S obzirom na to da nema markica, vlasnici životinja neće moći ostvariti pravo na poticaj.

Zašto nije raspisan tender za nabavku ?

U cilju prevazilaženja postojećeg problema, od 100 hiljada markica za ovce, koje se nalaze na stanju a namijenjene su potrebama Republike Srpske, 30.000 je preusmjereno na Federaciju BiH. Međutim, sve one su već utrošene, te ih je za potrebe FBiH preusmjereno još 12.000. Na osnovu višegodišnjih podataka o broju označenih ovaca i koza, za potrebe Federacije BiH na godišnjem nivou potrebno je osigurati od 220 do 250 hiljada ušnih markica.
 
Istaknut je i problem što nisu nabavljene vakcine protiv bruceloze malih preživača za 2020. godinu.

Domaći poljoprivrednici zahtjevaju od nadležnih nabavku vakcina za stoku

Podsjećamo da smo prije dva mjeseca pisali o ovom problemu, kada je Udruženje poljoprivrednika FBiH uputilo zahtjev Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine u cilju što hitnije nabavke vakcina i markica za obilježavanje stoke.  

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika udruženja, iz nejasnih razloga Ured ove godine nije raspisao tender za nabavku istih pa usljed toga neminovno je širenje zaraznih bolesti među životinjama. Ovo za posljedicu može imati potpunu obustavu izvoza mesa ali i drugih proizvoda životinjskog porijekla iz naše zemlje na strana tržišta. 


Tagovi

Zdravstvena zaštita životinja Ministarstvo poljoprivrede Ušne markice Ured za veterinu Vakcine protiv bruceoze Pravo na poticaj Nedžad Bićo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.