Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcinisanje stoke
  • 28.09.2020. 16:30

Domaći poljoprivrednici zahtjevaju od nadležnih nabavku vakcina za stoku

Posebno je zabrinjavajuća činjenica to što vakcine i markice nedostaju u trenutku kad na domaćem tržištu postoje ogromni viškovi mesa.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 71
  • 61
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije BIH uputilo je zahtjev Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine u cilju što hitnije nabavke vakcina i markica za obilježavanje stoke.           

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika navedenog udruženja, iz nejasnih razloga Ured ove godine nije raspisao tender za nabavku istih pa usljed toga neminovno je širenje zaraznih bolesti među životinjama. Ovo za posljedicu može imati potpunu obustavu izvoza mesa ali i drugih proizvoda životinjskog porijekla iz naše zemlje na strana tržišta. 

Posebno je zabrinjavajuća činjenica to što vakcine i markice nedostaju u trenutku kad na domaćem tržištu postoje ogromni viškovi mesa. Svako ugrožavanje izvoza bilo bi u ovoj situaciji katastrofalno za cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju. 

Privremeno rješenje nije prihvatljivo !?

"Privremeno rješenje ponuđeno poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim. Vakcina nije administrativna formalnost već zaštita neophodna kako bi agrarni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana posebno u periodu korona - krize ne smijemo se poigravati", poručuje Bićo. 

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Podsjećamo da je početkom mjeseca Udruženje poljoprivrednika BiH uputilo zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se domaća proizvodnja pod hitno zaštiti određenim mjerama. 

Iz tog razloga predlagali su prelevmane i carinu, kako na mlijeko tako i na sve mliječne proizvode i to što prije. U protivnom, trebalo bi preuzeti odgovornost za gašenje poljoprivrede u Bosni i Hercegovini u potpunosti.


Tagovi

Vakcinisanje stoke Nabavka vakcine Nedžad Bićo Udruženje poljoprivrednika FBiH Viškovi mesa Domaće tržište Izvoz mesa Ured za veterinarstvo BiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.