Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 01.09.2020. 13:30

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Prema riječima predsjednika navedenog udruženja, Vladimira Usorca, u periodu od 30 dana uočeni su pokušaji nadležnih da se pronađu neka kompromisna rješenja. Ipak, to nije bilo dovoljno.

Foto: Depositphotos/jazavac
  • 485
  • 708
  • 0

Udruženje poljoprivrednika BiH uputilo je zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se domaća proizvodnja pod hitno zaštiti određenim mjerama. 

Shodno tome, na sastanku, održanom 30. jula ove godine, dogovoreno je da će se problemi oko zaštite naše proizvodnje svježeg rashlađenog junećeg i svinjskog mesa, riješiti u roku od mjesec dana (30 dana). 

Međutim, prema riječima predsjednika ovog udruženja, Vladimira Usorca, u navedenom periodu uočeni su pokušaji nadležnih da se pronađu neka kompromisna rješenja. Ipak, to nije bilo dovoljno i nije dalo nikakve rezultate što se tiče njih, poljoprivrednih proizvođača, odnosno, prodaje živih svinja i junadi. 

Cijene junadi i svinja niže od realnih

"Na tržištu Federacije BiH i dalje kupci nude za junad 3,5 KM po kilogramu žive vage dok je cijena za svinje 2,3 KM/kg žive mase, što je znatno niže od cijene koštanja ovih proizvoda te farmeri trpe velike gubitke u proizvodnji", navodi Usorac. 

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Situacija po pitanju ovoga nešto je bolja u Republici Srpskoj zbog izdvajanja sredstava za interventni otkup junadi i svinja, ali to nije ni blizu onom stanju sa kojim bi proizvođači bili zadovoljni. 

Zbog nepostupanja nadležnih institucija u skladu sa zakonom o vanjskotrgovinskoj politici i sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, kako kaže, odnosno, donošenja konkretnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje uvođenjem carina i prelevmana, poljoprivrednici trpe ogromne štete koje će država ipak na kraju morati nadoknaditi. 

"Ovim putem još jednom molimo da se uvedu gore pomenute mjere na svježe rashlađeno svinjsko i juneće meso", apeluje Usorac. 

Hoće li doći do gašenja domaće poljoprivrede ?!

U posljednjih mjesec dana, takođe se javio i problem sa mlijekom. Tačnije, mljekare u Bosni i Hercegovini imaju 20 miliona litara mlijeka na lageru koje ne mogu prodati, a kome ističe rok trajanja te će isto i one morati doći u situaciju da prosipaju, a proizvođačima su već skinuli cijene na 0,04 KM po litru.

Prema riječima predsjednika udruženja, kod mljekara se radi o stranom kapitalu, a on ne trpi nikakve gubitke pa nam se vrlo lako može desiti scenarij kao u Osijeku, odnosno Meggle-a koji je u ovom gradu zatvorio svoj pogon prije dva mjeseca, a mljekari su ostali nezbrinuti. 

Meggle otkazuje narudžbe jer je potrošnja značajno smanjena?

"Ako stane otkup mlijeka, stala je i poljoprivreda u našoj zemlji a onda treba razmisliti da li ćemo svi na ulice ili ćemo to mirno da gledamo. Da li je državi preče deset tajkuna ili domaća poljoprivreda", pita se on

Iz tog razloga predlažu prelevmane i carinu, kako na mlijeko tako i na sve mliječne proizvode i to što prije.

U protivnom, trebalo bi preuzeti odgovornost za gašenje poljoprivrede u Bosni i Hercegovini u potpunosti, zaključuje Vladimir Usorac.


Tagovi

Domaća poljoprivreda Udruženje poljoprivrednika BiH Vladimir Usorac Zaštita proizvodnje Interventni otkup junadi Prelevmani Carine Otkupne cijene Proizvodnja mlijeka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.