Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcinacija stoke
  • 01.10.2020. 15:40

Vakcina za stoku i dalje nema - je li na pomolu masovna zaraza burcelozom?

Markica za obilježavanje sitne stoke nema, a uskoro će nesati i onih za krupna grla. Za nabavku vakcina tender još nije ni raspisan, a isto tako ni za ušne markice.

Foto: Julijana El Omari
  • 76
  • 6
  • 0

Prije par dana pisali smo o tome kako je zabrinjavajuća činjenica to što vakcine i markice za obilježavanje stoke nedostaju u trenutku kad na našem tržištu postoje veliki viškovi mesa i kada treba da zaživi izvoz u Tursku. Svako ugrožavanje izvoza sada  bi imalo velike posljedice za cjelokupnu poljoprivredu. 

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivredniak FBiH, Nedžada Biće, postoji velika mogućnost da dođe do masovnije zaraze brucelozom jer nijedna ovca nije vakcinisana protiv ove bolesti. Pri tom je ugroženo i zdravlje ljudi. 

Domaći poljoprivrednici zahtjevaju od nadležnih nabavku vakcina za stoku

"Izvoz mesa u Tursku ipak je upitan. Domaći stočari uglavnom drže ovce zajedno ili u blizini krupnijih grla. Bilo je zabilježenih slučajeva bruceloze i imali smo šansu da to svedemo na najmanju moguću mjeru. Međutim, kada se jedne godine ne vakcinišu ovce, iduće na proljeće, dobiti ćemo samo masovnu zarazu", smatra Bićo. 

Nastavak vakcinacije prošlogodišnjim vakcinama ?

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, ova bolest se u našim krajevima pojavila još 2000. godine i od tad je stalno prisutna u Federaciji BiH, odnosno, riječ je o oboljenju sa periodima povećanja zaraženih ili smanjenjem ovog broja. Pitanje bruceloze je veoma kompleksno i treba ga sistemski rješavati. Inače, može se prenijeti i ispašom na pašnjaku, mokraćom ili čak slinom. 

Kako navodi Avaz, sadašnje stanje može ugroziti planirani izvoz mesa u Tursku, a poljoprivrednici očekuju i adekvatan odgovor Ureda za veterinarstvo BiH. 

Naša junetina od iduće sedmice ipak ide za Tursku?

Prema riječima predsjednika udruženja FBiH, iz Ureda za veterinu su najavili nastavak vakcinacije sitnije stoke protiv bruceloze, uz isticanje da se radi o sredstvima projekta IPA 2018. "U planu je bilo da realizacija projekta bude od početka godine, ipak Ured su iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini obavijestili da se, s obzirom na nastalu situaciju sa pandemijom, nabavka vakcina i markica pomjera na posljednji kvartal tekuće godine", pojašnjava Bićo.

Za nabavku novih još nije raspisan tender

Iz Ureda navode kako nisu osigurana neophodna sredstva za nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke. Tokom 2020. poljoprivrednicima je dostavljeno 110.363 vakcina. Od ovog broja, 77.513 distribuirano je u FBiH dok je u RS taj broj 29.580, a u Brčko Distriktu dostupno je 3.000 vakcina. I to su doze preostale iz prošle godine. 

Ovaj problem mora biti riješen u što kraćem mogućem roku, inače će iz navedenog udruženja tražiti smjenu direktora Ureda za veterinu BiH, Ljubomira Kalabe. 

Markica za obilježavanje sitne stoke nema, a uskoro će nesati i onih za krupna grla. Za nabavku novih tender još nije ni raspisan, a isto tako ni za ušne markice, naglašava Bićo postojeće stanje stvari. 


Tagovi

Pojava bruceloze Vakcinacija stoke Nabavka vakcina Udruženje poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo Izvoz mesa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.