Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava ketoze
  • 11.06.2020. 09:40

Nakon teljenja može se javiti poremećaj metabolizma krava, djelujte preventivno

Posljedice bolesti su manja proizvodnja mlijeka, smanjena plodnost, kao i imunitet. Krave su u ovakvom stanju podložne i drugim oboljenjima jer im je nivo energije u tijelu automatski nizak.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 229
  • 23
  • 0

U prvom periodu nakon teljenja, nekih mjesec dana (10 do 40) može se javiti poremećaj metabolizma kod krava, odnosno, ketoza. Obično je kritična treća nedjelja nakon teljenja. 

Kod životinja se mogu javiti gubitak apetita, tjelesne težine, tromost, dlaka je u lošem stanju, zatim specifično je to da dah krava ima miris na aceton, kao i smanjena proizvodnja mlijeka. Ipak, da li postoji oboljenje najbolje će pokazati analiza urina, mlijeka ili krvi na prisutvo acetona, objašnjavaju u PSSRS.

Za poljoprivredne proizvođače važno je da znaju zašto uopšte dolazi do ovog oboljenja?

Šta se dešava u organizmu pa dođe do ketoze?

Za vrijeme teljenja, krave imaju smanjen apetit. Ovo je uobičajena pojava zbog djelovanja hormona, estrogena, ali i zbog stresa kroz koji prolaze. U ovakvom slučaju, počinju da koriste vlastite tjelesne rezreve, u cilju podmirenja sve većih potreba za energijom. Ovo se u organizmu odvija tako što se tjelesna mast pretvara u slobodne masne kiseline. Kroz krv, kiseline dolaze u jetru i tu se pretvaraju u energiju koja je potrebna za rad mišića i vimena. 

Nepravilna ishrana utiče na pojavu oboljenja kod krava

Tokom odvijanja procesa, jetri je potrebna glukoza, koja se prvobitno dobija iz materije nastale u buragu, iz nerazgradivog skroba. Ako se desi da krava ne konzumira dovoljno hrane bogate ovim skrobom, jetra neće moći pretvarati slobodne masne kiseline u potrebnu energiju nego u ketonska tijela. Štetne materije zatim se nagomilavaju u krvi i tako nastaje ketoza

Posljedice bolesti su manja proizvodnja mlijeka, smanjena plodnost, kao i imunitet. Krave su u ovakvom stanju podložne i drugim oboljenjima jer im je nivo energije u tijelu automatski nizak. U jetri je potrebno da se stvaraju propionati, kako bi se regulisao metabolizam, a krave imale bolji apetit i optimalnu proizvodnju mlijeka. 

Obratiti posebnu pažnju na sastav obroka

U cilju sprječavanja pojave ketoze, najveći efekat imaju preventivne mjere. Ono što farmeri mogu učiniti za svoje životinje je da im obezbjede odgovarajuće, balanisirane obroke, u vrijeme perioda teljenja. Hrana mora biti svježa i čista, nikako buđava ili pokvarena. Što se sastojaka samog obroka tiče, moraju obezbjediti životinjama dobro zdravstveno i kondiciono stanje. Najbolje bi bilo da to budu hraniva bogata nerazgradivim skrobom jer ona sadrže propionat koji je potreban jetri. Kako je ovo jedinjenje važno u prevenciji ketoze, ukoliko se ne može obezbjediti hranom, drugo rješenje je da se daje oralnim putem. Pored hrane, važno je obezbjediti i dovoljne količine svježe vode za piće.

Šta podrazumijeva pravilna ishrana stoke?

Mjesto gdje krave borave, njihov smještaj, mora biti čist, da je provjetreno i ne izlagati krave nikakvom suvišnom stresu. Poželjno je odvojiti zasušene krave, dvije do tri sedmice pred porođaj u posebnu grupu. Pri tom, njihova kondicija u periodu zasušenja i za vrijeme teljenja treba da iznosi 3 - 3,5. 

I pored navedenih mjera prevencije, farmeri trebaju odmah reagovati i na prve znake bolesti pozvati veterinara


Tagovi

Metabolička bolest Ketoza Zasušene krave Sastav obroka Smanjena plodnost Gubitak apetita Potrebe za energijom Oboljenje krava


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]