Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prepeličija jaja
  • 23.07.2020. 17:00

Mnoge koristi od japanskih prepelica - jaja za zdravlje, ljuske za đubrivo

Sagovornik navodi da se i ljuske od jaja mogu iskoristiti. Njih suše i ručno melju, te ih koriste kao đubrivo na tek posađenim paprikama jer su kako kaže prepune kalcija.

Foto: WikimediaCommons/Thennicke
  • 690
  • 40
  • 0

Mnogi se slažu kako su jaja japanskih prepelica odličan dodatak u liječenju mnogih bolesti, a spisak u kom one pomažu je dugačak. Odlična su u borbi proziv visokog krvnog tlaka, koriste se kod osoba koje imaju bronhijalnu astmu, migrenu, povišeni holesterol, dijabetes. Ova sitna, šarena jaja preporučuju se djeci u razvoju i onoj koja imaju slabiji apetit.

Jedno malo prepeličje jaje ima mnogo više hranjivih sastojaka u odnosu na kokošija jer u sebi sadrže čak 13 odsto bjelančevina i 11 odsto masti. Bogata su mineralima, vitaminima i esencijalnim aminokiselinama.

Jaja japanske prepelice lijek budućnosti?

Riječ je o dijetalnoj hrani koja sadrži biološki aktivne materije, a vjerovali ili u odnosu na ona od domaćih koka sadrže čak pet puta više fosfora, osam puta više željeza, šest puta više vitamina B1 i 15 puta više vitamina B2.

Krenuo sa pet prepelica, danas broji 300

Zbog svih ovih blagodeti koje se dobijaju iz samo jednog malog jajeta, Igor Šarović (43) iz Veternika, prigradskog naselja Novog Sada (u susjednoj Srbiji, op. ur.), riješio je prije osam godina uzgajati prepelice. Ovo je još jedna potvrda kako se mladi ljudi sve više okreću poljoprivredi i na svu sreću, u svom poslu veoma su uspješni. Voli ono što radi, a još ljepše je kad od svog posla može i da se zaradi. 

Iako nije završio poljoprivrednu školu, Igor se na svojoj farmi veoma uspješno bavi kako izvođenjem prepelica iz inkubatora, tako i proizvodnjom njihovih jaja. 

Uzgoj prepelica - fin, interesantan i unosan posao

"Uzgojem pepelica počeo sam se baviti prije osam godina. Tada sam kupio jato od pet komada i to je bio početak. Međutim taj broj se linearno povećavao, tako da ih trenutno imam oko 300, od čega su 220 nosilje, a ostalo mužjaci. Odnos u jatu je 1:3 (mužjak-ženka), što je važno za procenat oplođenih jaja", priča Šarović. 

Prema njegovim riječima, prepelice nisu pretjerano zahtjevne ptice kada je riječ o uslovima njihovog držanja. Kao i kokoškama, potrebno im je svjetlo 24 sata dnevno, da bi imale pristup hrani i vodi. Pošto je po prirodi plašljiva životinja, mogu se pojaviti problemi usljed nagle promjene osvjetljenja u prostoriji, zvukova prirodnih neprijatelja.

Svježa voda i čišćenje kaveza obavezni

Naš sagovornik navodi da su najveći prirodni neprijatelji ove živine: sova i mačka, a uznemirava ih u manjoj mjeri i lavež pasa. Međutim, oni nešto opasniji predatori jesu tvor, lasica i kuna, te je veoma bitno dobro obezbjediti prostoriju kako se neka od ovih grabljivica ne bi ušunjala i napravila veliku štetu.

Prepelicama je potrebno obezbjediti prostor u kom će biti zaštićene od predatora (foto: Ljiljana Milovanović)

"Mi naše hranimo hranom za koke nosilje uz dodatak energetskih hraniva radi povećanja procenta proteina i minerala. Moje jato od 300 prepelica se hrani dva puta dnevno što je uslovljeno veličinom posude za hranu. Potrebno je da uvijek imaju pristup svježoj vodi. Čišćenje kaveza se sprovodi jednom nedjeljno, što je uslovljeno veličinom kaveza. U odnosu na kokoške, prepelice su mnogo otpornije ptice, što se tiče bolesti kao i dužine životnog vijeka, sa aspekta nosilje."

Prepeličija jaja za svakog ko se izlaže naporu

Takođe njihov metabolizam je veoma brz, tako da počinju da nose jaja već između 5. i 6. nedjelje života. Ona koja se koriste kao pomoćno ljekovito sredstvo su od nosilja starosti dva mjeseca.

Oplođena jaja japanskih prepelica su ljekovita, a njihovo đubrivo - jedno od najboljih

"Prepeličije jaje u odnosu na kokošije ima najmanje sedam puta više magnezija, a ostalih vitamina i minerala i desetostruko više. Tako da samo jedan komad, po sadržaju vitamina i minerala zamjenjuje pet kokošijih. Pored toga sadrže i esencijalne aminokiseline koje ulaze u sastav naših gradivnih ćelija. Pri tom ne sadrže loš holesterol. Mogu ih konzumirati djeca, osobe sa oslabljenim imunitetom, sportisti, kao i oni koji se oporavljaju nakon operacija, hronični bolesnici i svi koji se izlažu naporima u svakodnevnom životu", priča ovaj uzgajivač i dodaje da dva puta godišnje nosi jaja na analizu zdravstvene ispravnosti na Naučni institut za veterinu.

Prodaju i piliće za dalji uzgoj

Objašnjava da se jaja piju živa na prazan stomak, ko ih koristi kao terapiju. Mogu se pripremati kao i kokošija, u svim jelima. U tom slučaju, pet prepeličijih jaja zamjenjuje jedno kokošije. Šarović navodi kako su zatvorili cijeli krug, te osim jaja i mesa, prodaju i piliće za dalji uzgoj. Čitava njegova priča je ekološka i zato se ništa ne baca.

Sagovornik navodi da se i ljuske od jaja mogu iskoristiti. Njih suše i ručno melju, te ih koriste kao đubrivo na tek posađenim paprikama jer su kako kaže prepune kalcija. Takođe i kada se čiste, sve što ostane iza njih koristi se kao organsko stajsko đubrivo. Pojedinci čak kupuju ove ptice kao ljubimce jer je riječ o ukrasnoj živi. 


Tagovi

Uzgoj prepelica Prepeličija jaja Meso prepelice Ljuska jaja Ljekovitost jaja Prirodni neprijatelji Plašljiva životinja


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.