Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanske prepelice
  • 16.03.2020. 09:00

Oplođena jaja japanskih prepelica su ljekovita, a njihovo đubrivo - jedno od najboljih

Ne postoji način da se razlikuju oplođena od neoplođenih jaja, tako da je važno da vlasnik legla to zna i garantuje da su ona kao takva ljekovita. Odrasli uzimaju na početku dva - tri, a kasnije do pet jaja dnevno za podizanje imuniteta.

Foto: Ilija Jovkić
  • 565
  • 24
  • 0

Ilija Jovkić iz Bačke Palanke, u susjednoj Srbiji, uzgaja japanske prepelice već 15 godina. Ima vlastiti inkubator i tako sam obnavlja jato. Ovim poslom 30 godina bavio se prije njegov stric te je Ilija imao priliku da od njega vidi i nauči najvažnije stvari.

Uzgoj prepelica - fin, interesantan i unosan posao

"Ovih dana sam u inkubator stavio 400 jaja tako da pripremam sve što je neophodno kada se budu izlegle male prepelice. Ja vodim računa da leglo bude zdravo - da bude uvijek kontrolisano od strane veterinara i uvijek imam za to neophodnu dokumentaciju. Prepelice moraju bit zdrave kako bi jaja koja se najčešće koriste u svježem stanju bila bezbjedna za upotrebu", kaže Jovkić, koji je inače po struci veterinarski tehničar.

Ljekovita su samo oplođena jaja

Objašnjava da inkubiranje jaja traje oko 16 dana i da će uskoro imati od 300 do 350 mladih prepelica od kojih najčešće bude 60 odsto mužjaka. U kavez se stavljaju i muške i ženske jedinke, da bi sva jaja bila oplođena jer su jedino ona ljekovita, zbog tog obično na tri do četiri ženke ide jedan mužjak. Ne postoji način da se razlikuju oplođena od neoplođenih, tako da je važno da vlasnik legla to zna i garantuje da su ona kao takva ljekovita.

Svježinu zadržavaju do 15 dana

Prema njegovim riječima, bilo je slučajeva kada je period od trenutka stavljanja jaja u inkubator, rasta i razvoja mladih do trenutka kada su ženke postajale polno zrele i spremne snijeti jaje, bio oko 45 dana. To su pojedinačni slučajevi, ali najćečešće ženke postaju polno zrele i nose jaja poslije 40 dana života.

Jaja japanske prepelice lijek budućnosti?

"Nosivost zavisi od uslova smještaja, što podrazumijeva dovoljno svjetlosti, adekvatnu temepraturu, uvijek svježu vodu, kvalitetnu ishranu bogatu proteinima, koju ja često dopunjujem mrkvom i drugim povrćem. Takođe je važno da  prostorija i kavezi u kojima borave moraju biti uvijek čisti. Jaja su potuno svježa 15 dana, nakon čega mogu da se čuvaju u frižideru do dva mjeseca, s tim da se prvih trideset dana mogu slobodno koristiti u svježem stanju, a nakon toga termički obrađena", kaže naš sagovornik i dodaje da se o njihovoj ljekovitosti mnogo zna te da bi svaka porodica za svoje potrebe trebala imati bar nekoliko prepelica koje bi im svakodnevno nosile jaja.

Boljeg đubriva od prepeličijeg - nema

Ilija kaže da nema problema sa prodajom, obzirom da jaja kupuju svi oni koji žele da podignu imunitet, popraviti svoje zdravstveno stanje i da se tačno zna, zavisno od vrste bolesti koliko i kada može da se konzumira jaja. Odrasli uzimaju na početku dva - tri, a kasnije do pet jaja dnevno. Cijena jednog jajeta je 10 dinara, a prepelica koja ima 45 dana starosti kreće se oko 350 dinara dok se mladi mužjaci prodaju po 150 dinara po jedinki.

"Ne treba zanemariti ni činjenicu koliko je kvalitetno đubrivo japanskih prepelica. Veoma je suho i potrebno ga je potopiti u vodu, a nakon sedmicu dana sa tom tekućinom, koja služi kao prihrana može se prskati ili zalijevati voće i povrće. Ja mislim da boljeg đubriva nema", tvrdi Jovkić, dodajući kako planira da se na salašu ozbiljnije bavi uzgojem prepelica jer su za ovaj posao zainteresovana i njegova dva sina, učenici Poljoprivredne škole, koji će kao i njihov otac biti veterinarski tehničari.

Aleksandar Sredanović: Uzgojem japanskih prepelica može se lijepo zaraditi

"Uzgoj prepelica je isplativ posao, nije čak ni zahtjevan, a nisu potrebne ni velike investicije. To je ujedno i veoma lijep posao, prepelice nam daju ljekovita i hranljiva jaja, a sve to uz divnu pjesmu mladih pjetlića koji kada zapjevaju u horu mogu da nas razvesele, a ujedno tjeraju glodare daleko od kuće", kaže naš sagovornik. 


Tagovi

Japanske prepelice Uzgoj prepelica Prepeličija jaja Ilija Jovkić Imunitet


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.