Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja japanske prepelice
  • 06.07.2018. 09:00

Jaja japanske prepelice lijek budućnosti?

Jaja japanske prepelice sadrže mnoge vitamine, minerale i esencijalne kiseline iz tog razloga koristi se za liječenje mnogih bolesti. Smatraju se lijekom budućnosti.

Foto: Danijela Plavšić
  • 502
  • 35
  • 0

Gajenje japanskih prepelica u Bosni i Hercegovini uglavnom počinje iz hobija.

Jaja japanskih prepelica sadrže mnoge vitamine, minerale  i esencijalne kiseline. Izdvajamo neke od njih: 0,5 mg kalcija, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg željeza, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B1 i 0,8 mg vitamina B2, zatim sadrže vitamin B6 i B12 kao i lizin, cistin, metionin, a imaju i asparagonske kiseline.

Bolesnici s osjetljivom žuči, oprez! 

Koriste se u liječenju mnogih bolesti npr. za liječenje visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, dijabetesa, bronhijalne astme, migrena, čira na želudcu, posljedica srčanog infarkta, malokrvnosti ili anemije i zečepljenih krvnih sudova. Bolesnici koji imaju osjetljivu žuč na jaja trebali bi da počnu uzimanje samo jednog jajeta dnevno pa postepeno povećavati na 4 jajeta dnevno. Ukoliko žuč ne dozvoljava upotrebu jaja u tom slučaju treba prekinuti upotrebu.

Preporučuju se djeci u razvoju i kad imaju izražen slab apetit, te ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija.

Kad se ova jaja koriste kao lijek konzumiraju se u svježem stanju. Uzimaju se na prazan stomak pola sata prije jela, najbolje ujutro  prije doručka. Ako se jaja koriste kao lijek ne bi trebala biti starija od 30 dana jer do tad imaju najveća ljekovita svojstva. Čuvaju se u frižideru na temperaturi od 1°C do 4°C i tako čuvana mogu se 60 dana koristiti u svježem stanju te nakon toga samo kuvana ili pečena.

U sebi sadrže 5 puta više fosfora, 8 puta više željeza, 6 puta više vitamina B1 i 15 puta viševitamina B2 od jaja domaćih koka.

I novija medicina ih priznaje kao ljekovita?

Prema nekim sazmanjima tačno se zna broj jaja koji je poterbno utrošiti za jednu terapiju za odeređenu bolest. Primjerice, kod tumora mozga je potrebno popiti 1080 jaja, 240 jaja kod tuberkuloze, 120 jaja kod povišenog krvnog pritiska, poboljšanja krvene slike itd. Prema nekim podacima samo oplođena jaja imaju ljekovita svojstva. Jaja se mogu koristiti i pri uzimanju drugih lijekova osim u slučaju kad je ljekar izričito naglasio da se ne konzumiraju bjelančevine (meso, mlijeko, jaja...). 

Smatra se da su jaja japanske prepelice lijek budućnosti.

Novija medicina pridaje značaj ljekovitim svojstvima jaja japanske prepelice naročito u SAD, Njemačkoj, Japanu, Italiji i Rusiji.


Tagovi

Jaja japanske prepelice Japanska prepelica Ljekovita jaja Lijek budućnosti


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.