Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 18.11.2020. 13:55

Mladi stočar zadovoljan virtembergom, a razmišlja i o romanovskim ovcama

On je roditeljsku ušteđevinu uložio u izgradnju farme ovaca, poslije kratkog "izleta" u tovu junadi. Sada gaji virtemberg rasu, a proizvodno-rentabilni ispit na njegovoj farmi trenutno polaže i romanovska ovca.

Foto: Miodrag Palić
  • 505
  • 31
  • 0

I dok mladi ljudi rođeni na selu bježe od poljoprivrede, Žarko Bulatović egzistenciju traži u agraru. Počeo je sa tovom junadi, ali ubrzo je odustao od ovog stočarskog posla zbog, kako kaže, nedovoljne zarade i neredovnog otkupa.

Virtemberg - jer je među najbrojnijima

Voli životinje i o drugim granama poljoprivrede nije razmišljao pa je odlučio da i dalje nastavi "plivati u nemirnim stočarskim vodama". Tako je junad zamijenio ovcama!

"Dugo sam razmišljao koju rasu ovaca odabrati za uzgoj. Odlučio sam se ipak za virtemberg jer se ona na domaćim farmama po brojnosti nalazi na drugom mjestu, odmah iza pramenke. Uz to, jednostavna je za uzgoj i ne bira hranu", kaže Bulatović i naglašava da je za tri godine koliko je u proizvodnji, dokazala svoje pozitivne proizvodno-genetske karakteristike.

Virtemberg - jednostavne za uzgoj i ne bira hranu

Naš sagovornik izgradio je i savremeni ovčarnik kapaciteta 180 grla, a trenutno je u njemu smješteno oko sto ovaca virtemberg rase.

"Planiram gajiti još jednu rasu. Nabavio sam 12 grla romanovske ovce češkog porijekla sa namjerom da se u narednih godinu-dvije uvjerim u njihovu plodnost, ishranu, razvoj jagnjadi. Ako 'polože' ispit u uzgoju sagradiću još jedan obor za njih, približnog kapaciteta."

Bulatović ističe da se virtemberg jagnji tri puta za dvije godine, a jagnjad brzo napreduju, za tri mjeseca teže oko 30 kilograma. Upravo je u toku eksperiment, da se ovce ojagnje dva puta u godinu dana.

Ne za umjetno osjemenjivanje ovaca!

Iako neki stručnjaci u ovčarstvu izražavaju sumnju u vještačko osjemenjavanje, ovaj mladi uzgajivač odlučio je da to provjeri na svojim ovcama. Izdvojio je deset priplodnih ženki, kojima je veterinar izazvao estrus takozvanom hormonskom spužvom, a zatim ih oplodio zamrznutom spermom. Sada se čekaju rezultati. Ako se pokaže uspješnije od prirodnog parenja, ubuduće neće morati nabavljati kvalitetne ovnove.

Najrentabilnija je ishrana silažom

Njegove životinje ne idu na pašu, Ishrana je isključivo na jaslama. On na površini od 24 hektara, uglavnom zakupljene zemlje, proizvodi hranu za svoje ovce. Da bi se obezbjedilo dovoljno hrane za 200 grla, kaže naš sagovornik, dovoljno je oko 20 hektara obradive zemlje, odnosno jedan hektar za 10 životinja.

"Ovce uglavnom hranim sijenom lucerke i kukuruznom silažom. Obroke u jasle stavljam dva puta dnevno, ujutro i predveče. Najrentabilnija je ishrana silažom", naglašava ovaj stočar.

Nepovoljne okolnosti u ovčarstvu

Sve u svemu, zadovoljan je kako je krenulo sa uzgojem, ali trenutno nije najbolja tržišna situacija. Zbog pandemije virusa korona smanjena je potražnja jagnjadi za klanje. Cijena je veoma niska od 3 do 3,25 KM za kilogram, a prije godinu dana je bila 4,8 KM.

Na stotine neprodatih jaganjaca - uzgajivači traže pomoć od ministarstva

I dok cijene konzumne jagnjadi padaju, istovremeno kasni i isplata državnih subvencija namijenjenih ovčarstvu. Jedino je realtivno stabilna cijena umatičenih jagnjadi za priplod, ali posljednjih mjeseci i njihova potražnja je smanjena.


Tagovi

Uzgoj ovaca Virtemberg ovce Romanovske ovce Ishrana ovaca Silaža Jasle Cijena jagnjadi Osjemenjavanje ovaca


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.