Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup jagnjadi
  • 14.04.2020. 11:30

Na stotine neprodatih jaganjaca - uzgajivači traže pomoć od ministarstva

Glavni izvor prihoda velikom broju uzgajivača ovaca upravo je prodaja jagnjadi, koja bi trebalo sad u ovom periodu da se realizuje. Koliko je to moguće u postojećim uslovima?

Foto: Rajko Jelić
  • 799
  • 104
  • 1

Aktuelna situacija sa korona virusom stvara velike probleme svim poljoprivrednicima, posljedice nisu izbjegli ni domaći uzgajivači ovaca i koza. Zbog stanja takvog kakvo je sada, kao i mjera zaštite koje se sprovode, poljopivredni proizvođači ne mogu da prodaju svoju jagnjad. 

"Glavni izvor zarade ovim stočarima jeste upravo prodaja jagnjadi i njena glavna sezona je u periodu mart - juni, kada se ostvari oko 80% prodaje. Kako ne rade ugostiteljski objekti, poput restorana, pečenjara i otkup jagnjadi je stao. Sve je više neprodatih svakim danom, trenutno je broj premašio stotinu, a u narednih mjesec dana, sigurno će se mjeriti hiljadama", smatraju u Udruženju uzgajivača ovaca i koza, Kozara. Dodaju kako je često jedini izvor prihoda na gazdinstvima, upravo prodaja jagnjadi, koja bi trebalo da počne već da se realizuje.

Dogovor na nivou opština

Prema njihovim riječima, vjeruju da se može i sada organizovati otkup kada je riječ o potkozarskim opštinama, pod mjerama izolacije, ali samo ukoliko ima zainteresovanih za to, kako pišu nezavisne.com

Za otkup tovne junadi daju podsticaj 0,50 KM po kilogramu

Zbog uslova u kojima se nalaze, glavni ljudi ovog Udruženja obratili su se za pomoć Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za oglašavanje ponuda prodaje živih jaganjaca, kako bi privukli što veći broj otkupljivača

Smatraju da, ukoliko bi se postigao dogovor sa otkupljivačima i klaoničarima, trebalo bi da vlasti na lokalnom nivou, odnosno na nivou opština (Kozarska Dubica, Prijedor, Gradiška, Kostajnica i Novi Grad), dogovore da se jednom sedmično na stočnim pijacama organizuje mjerenje i isporuka jaganjaca.

Pomoć od resornog ministarstva?

"Za sve to vrijeme, propisane mjere poput preporučenog rastojanja među ljudima, nošenje zaštitnih rukavica i maski, u potpunosti će se poštovati. Da bi sve proteklo u redu, pomoći će i komunalna policija, ali i redari koje budemo mi angažovali", pojašnjavaju u Udruženju

U slučaju da ne dođe do dogovora sa potencijalnim kupcima, prema njihovim riječima, o tome će biti obaviješteno resorno ministarstvo, u cilju pronalaženja drugog rješenja. 

Mujanović: Uvozimo meso iz centara zaraze, a naši proizvođači nemaju kome da predaju stoku

Podsjećamo da su i uzgajivači junadi u sličnom problemu jer je na početku velike krize koja je zadesila našu zemlju, postojala mogućnost unošenja potencijalne zaraze putem uvoza svježeg crvenog mesa iz najugroženijih područja dok domaća živa stoka "crkava" po stajama jer su dobavljači stočne hrane i žitarica uveliko digli cijene istih. 


Tagovi

Uzgajivači ovaca Prodaja jagnjadi Organizovana prodaja Otkupljivači Klaoničari Mjere izolacije Udruženje uzgajivača ovaca i koza Potencijalni kupci Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.