Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apsolutni šampion
  • 16.08.2022. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Olovo

Medonja po slavi "parira Sušiću", tražen do Japana i niko ga ne može kupiti

Za vlasnika je više od govečeta vrijednog nekoliko desetina hiljada maraka. Bik je to koji, za njega, nema cijenu i nema konkurenciju ne samo u BiH, nego i na Balkanu

Foto: Arhiva Habiba Bjelića
  • 1.007
  • 214
  • 0

Rog o rog ukrstili su protekle subote Medonja i Zeko na koridi u Olovskim Lukama. Pobjednik nije iznenadio skoro nikoga, jer ako postoji zvijezda među bikovima, onda je to gorostasno goveče medaste boje vlasnika Habiba Bjelića. Medonja iz Olova - apsolutni je vladar najpoznatije koride u Bosni i Hercegovini, Čevljanske. No, ona se od pandemije ne održava, pa on kupi trofeje po drugim manifestacijama.

Za vlasnika je više od govečeta vrijednog nekoliko desetina hiljada maraka. Bik je to koji, za njega, nema cijenu i nema konkurenciju ne samo u BiH, nego i na Balkanu.

Šleper para

"Kad bi mi šleper para poslali, on se ne prodaje, sve po 500 eura, i kad bi znao da će sutra umrijeti ne bih opet uzeo pare. On je kao član porodice, navikli smo na njega, sluša nas, dobar je, kod nas je osam godina", priča Bjelić za Agroklub, ponavljajući tako više puta da nije na prodaju.

Medonja je poseban bik, kaže vlasnik

Iako su tri njegove štale pune bikova bodača, koje uzgaja isključivo za borbe, Medonja je poseban. Vlasnik kaže da druge prodaje "kad dotraju", naglasivši ponovo da to ne važi za ovog šampiona bh. korida – on se nikada neće prodavati, podcrta još jednom.

"Da ti pravo kažem i ne znam koliko ih imam dok ih ne bi pobrojao", kaže nam dok stoji kod Medonje, koji sa sve četiri noge kopa zemlju i udara glavom, vlasnik dodaje da se "nije dovoljno borio", jer protivnik nije izdržao, pa sada troši snagu stečenu na treningu.

Objašnjava nam da pripreme traju mjesec dana prije borbe, kada odrađuje kondicione treninge preko dana, kao i svi sportisti.

"Šeta po 10-12 kilometara, malo udara u drveće, ne smije se bosti. Sve oko nas je šuma, a imaju i tereni za pripreme", dodaje.

K'o Sušić u svoj vakat

Jedan bik mjesečno pojede 450 – 500 maraka, a hrani se kao svi šampioni, samo mu se doda još sijeno. Potvrđuje to Bjelić kazavši da su na meniju redovne "banane, med i žitarice", jer je dobra hrana uslov za dobar rezultat. Ranije ovog mjeseca "sparingovao" je u Srebreniku gdje je pokazao i da ima jaku navijačku podršku.

Medonja ima i svoje navijače

"Imali smo više navijača nego Fudbalski savez BiH, ponio sam i majice, grmjela je arena 'Medo, Medo', k’o u stari vakat kad je igrao Safet Sušić, eto tako. On je poznat u cijelom svijetu, iz drugih država me narod zove daje podršku", ponosan je vlasnik na svog ljubimca.

Martina Batista najbolja je kondicijska trenerica bikova u BiH!

Za Medonju se čulo do Japana. Nije nepoznato da su se Japanci unazad nekoliko godina zanimali za koride u našoj zemlji, prije svega za one na Čevljanovićima i Grmeču. Sada su bh. predstavnika pozvali da se okuša u borbama u zemlji izlazećeg sunca. Iako siguran da bi stekao svjetsku slavu, put je dalek, pa je vlasnik neodlučan.

"Opcija je još otvorena. Za njega bi bio osiguran avion, ali žao mi ga je transportirati", kaže Bjelić.

Bik Apač se sprema za naredne borbe

Ovaj najvrjedniji bik u BiH trenutno je na odmoru, za borbe se u ovom taboru sada sprema Apač. Ime je dobio po američkom helikopteru Apache i nedavno je stigao u ovu štalu.

"On je sila bik i ne bojimo se ni jednog protivnika s njim, zapravo njega se svi boje", poručuje Bijelić odlučno svim budućim protivnicima "budućeg šampiona".


Fotoprilog


Tagovi

Medonja Bik Habib Bjelić Korida Olovske Luke Čevljanska korida Medo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.