Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nauka
  • 13.06.2020. 18:00

Korištena stelja smanjuje rizik od salmonele u proizvodnji brojlera?

Može li se već korištena stelja ponovno koristiti i tako uštediti novac? Zanimljive odgovore daje istraživanje američkih naučnika.  

Foto: Depositphotos/yaroslavvsegda@mail.ru
  • 135
  • 7
  • 0

Brojleri odnosno pilići koji se uzgajaju za meso u velikoj proizvodnji zahtijevaju milione tona stelje i materijala od kojih se izrađuje. Može li se već korištena stelja ponovno koristiti i tako uštediti novac? Zanimljive odgovore daje istraživanje američkih naučnika.  

Na početku treba napomenuti da postoji zabrinutost zbog njene ponovne upotrebe koja utiče na zdravlje i sigurnost pilića, ali i ljudi. Međutim, novo istraživanje pokazuje da ponovna upotreba već korištene stelje može čak spriječiti rast patogena poput salmonele.

Dobre bakterije spriječavaju pojavu salmonele

"Kada čujete da se za leglo brojlera upotrebljava stelja koja je već bila korištena, tipična reakcija je da je to loše za sigurnost hrane", kaže za eurekalert Adelumola Oladeinde, koautor sprovedene studije tvrdeći kako istraživanja pokazuje upravo suprotno. Naime, Oladeinde je istraživač u USDA Nacionalnom istraživačkom centru za peradarstvo u Atini, a on i njegove kolege otkrili su da "dobre" bakterije u korištenoj peradarskoj prostirci mogu spriječiti rast salmonele.

Šta je najvažnije za pravilan tov pilića?

"Možda je vrijedno uložiti vrijeme i resurse za karakterizaciju bakterija u ponovnom korištenju stelje", napominje Oladeinde. "Možemo ih razviti u korisne mikrobe za bolje zdravlje crijeva pilića."

Istražene su i karakteristike stelje

Studija je takođe istraživala i karakteristike prostirke, poput vlage i amonijaka. Naime, one mogu dramatično uticati na njen mikrobiom - mješavinu bakterija, gljivica i virusa u njoj.

"Naša otkrića pružaju nove informacije o odnosu između fizičkog svojstva stelje brojlera i mikrobioma", kaže Oladeinde. "Tehnike upravljanja koje vode oba faktora mogu pomoći u smanjenju salmonele kod pilića."

Pileća stelja igra veliku ulogu u određivanju zdravlja brojlera. Pilići ju počinju jesti i prije jela iz hranilišta ili pića. I stoga će mikrobiomi prisutni u njoj vjerovatno postati "prvi doseljenici" u utrobi pilića. "Ti prvi mikrobi igraju ključnu ulogu u određivanju zdravlja crijevaStoga je presudno odrediti kako izgleda koristan mikrobiom stelje", kaže Oladeinde.

Kopriva u ishrani peradi - podstiče njihov rast i utiče na proizvodnju jaja

Tim je u istraživačkom centru za perad na Univerzitetu Georgia prikupio uzorke ponovno korištene prostirke koja je upotrebljena za uzgoj tri jata brojlera pod uslovima poput onih koji se koriste na farmama. "Svaki uzorak predstavlja jedinstveno okruženje za perad", kaže Oladeinde.

Bakterija koja se razvila održava nizak nivo salmonele

U laboratoriji su istraživači izmjerili karakteristike uzoraka. Potom su svakom uzorku dodali salmonelu. Nakon toga, uzorci su testirani na prisutnost te i drugih bakterija te fizičkih karakteristika.

U roku od dvije nedjelje, većina je uzoraka razvila predvidljive mikrobiome. Otkrili su da određeni mikrobi, poput bakterija Nocardiopsis, smanjuju rast salmonele. Prema Oladeindeu, to ima smisla. Poznato je da neke vrste ovih bakterija proizvode antibiotike i toksine. Ta bi jedinjenja mogla održavati nivo opasne bakterije u uzorcima stelje niskim.

Koliko dugo čekati za ponovnu upotrebu?

Ključni aspekt ponovne upotrebe prostirke brojlera je koliko dugo treba čekati prije ponovnog korištenja. "Za stočare, kraći će prekid rezultirati proizvodnjom više pilića tokom godine", kaže Oladeinde. Međutim, malo znamo o tome kako prekid utiče na mikrobiom podloge.

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

"Peradarska stelja je složena sredina za proučavanje, a pokazali smo da ponovno korištena podloga nakon dvije sedmice pauze ima mikrobiom koji nije bio povoljan za salmonelu", napominje Oladeinde.

Oladeinde ima za cilj ponoviti ove eksperimente sa steljom iz različitih izvora. Takođe je želi testirati na više sojeva salmonele. "Ove će nam studije pomoći o spoznajama osnovnih mehanizama koji stoje iza njene ponovne upotrebe i smanjenja salmoneloze", zaključuje naučnik.


Tagovi

Stelja Brojleri Pilići Istraživanje Studija Salmonela


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.