Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov brojlera
  • 26.01.2020. 10:00

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

Danas, zahvaljujući uzgojno selekcijskim metodama, odabirom teških linija hibrida, tehnologiji tova, sofistificiranoj kompjuterskoj opremi i vrsti hranidbenih smjesa vremenski period tova pilića je uveliko smanjen.

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 2.318
  • 201
  • 0

Smanjiti troškove, skratiti vremeski period proizvodnje, uz povećanje konverzije i bolje ekonomske pokazatelje je formula koja se najbolje vidi na primjeru tovnih brojlera. Nekadašnja tehnologija intenzivnog tova pilića zahtjevala je vremenski period i preko 60 dana tova kako bi se postigla odgovarajuća težina. Ne tako tako davno, do prije nekih dvadesetak godina, oko 60 dana intenzivnog tova je bilo potrebno da se postigne težina od oko 1,5 kg uz konverziju hrane od 2,4 do 2,6 kg. Danas, zahvaljujući uzgojno selekcijskim metodama, odabirom teških linija hibrida, tehnologiji tova, sofistificiranoj kompjuterskoj opremi i vrsti hranidbenih smjesa, vremenski period tova pilića je uveliko smanjen.

Tov od 35 - 42 dana

Udžbenici i definicije izdvajaju dvije vrste, dva tipa tova. Tov pilića u ispustu koji dvostruko duže traje od danas komercijalnog/industrijskog tova u specijaliziranim objektima/farmama. U fokusu ove priče je komercijalni tov pilića gdje su osnovni zahtjevi da se sa što manje hrane (troška) proizvede što više mesa. To je dovelo do toga da sve komponente koncentrovane smjese budu u određenom pravilnom omjeru i količini. Deficitarnost jedne od komponenti obroka, naročito u prvoj fazi "starter ishrana" odrazit će se na kompletan turnus. Sadržaj glavnih hraniva (ugljikohidrata, bjelančevina i masti), minerala i ostalih sastojaka (vitamini, oligominerali i dr.) potrebno je pravilno, prema već ustaljenim normativnim tablicama (što je danas olakšavajući faktor), uskladiti i to sve u vremenskom periodu današnjeg optimalnog tova od 35-42. dana.

Zašto "zadimljavanje" objekata za uzgoj životinja ima pozitivan efekat na ekonomičnost

Međutim nije samo hrana ta koja je vezana za ovaj vremenski period, mikroklimatski uvjeti od prvog do zadnjeg dana se mijenjaju unutar objekta/farme, ipak zahvaljujući gore pomenutoj sofistificiranoj opremi, u ovom segmentu za farmera "misli" računar. Općenito brza stopa porasta tokom intenzivnog tova rezultira i povećanjem taloženja naročito trbušnih i potkožnih masti, većim rizikom pojave smrtnošću pilića i učestale pojave metaboličkih poremećaja i narušavanja skeletnih deformacija, naročito u produženom tovu.

Koje su poslijedice produženog tova

Smanjenjem dana tova, uz poboljšanje konverzije pri ishrani, a da se dobije što više mesa, ostavlja određene poslijedice. Želja za većim i bržim profitom ne može nadmašiti prirodu i njena biološka načela. Zašto se onda stalo na 42. danu tova? Prateći razvoj peradarstva i uzgoja tovnih brojlera, očito je da se u proteklom vremenskom periodu unazad dvadesetak godina do danas, vremenski period tova smanjivao. Uzgojno selekcijskim radom na teškim linijama hibrida uspio se ustaliti optimalan vremenski period, tov od 35. do 42. dana.

Kako odabrati i uzgajati domaće piliće - savjeti za početnike

Svakim smanjenjem postoji rizik od neuhranjenosti i nepostizanja željenih izlaznih težina od 1,8 kg do 2,4 kg uz konverziju hrane od 1,6 do 1,7 kg. Istraživanjem i oglednim tovom je dokazano da današnje smjese naročito finišer smjese u zadnjoj fazi tova kod brojlera, a sve preko 42. dana tova stvaraju neželjeni efekat, a to je nakupljanje potkožnih i trbušnih masti. Razlog tome su udio nezasićenih masnih kiselina koje uzrokuju povećanje masnoće mesa brojlera. Duži vremenski tov ne znači da će se većim izlaznim težinama postići veća zarada, naprotiv, svaki dan preko 42. dana tova stvara rizik pojave povećane masnoće mesa, nakupljanja potkožnih masti i deformacija skeleta prekomjernom težinom, ali i veći trošak obezbijeđivanjem dodatnih količina finišer smjesa.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Tov brojlera Peradarstvo Troškovi Hrana Dužina tova


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.