Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva u peradarstvu
  • 09.06.2020. 18:00

Kopriva u ishrani peradi - podstiče njihov rast i utiče na proizvodnju jaja

Kopriva je bogat izvor vitamina, minerala i aminokiselina, a njen dodatak u ishrani pilića i kokoši podstiče njihov rast i pozitivno utiče na proizvodnju jaja. U nastavku saznajte kako koristiti ovu biljku u ishrani peradi, ali i kao lijek za endoparazite.

Foto: Flickr/ Lenwo
  • 3.025
  • 538
  • 0

Kopriva (Urtica dioica) je biljka koja voli vlažno i plodno tlo, a najčešće cvjeta u blizini kompostnih gomila. Često je možemo naći u hladovini ispod drveća ili pored grmlja, a njene prednosti poznate su od davnina jer sadrži važne vitamine, minerale i aminokiseline.

Naime, bogata je kalcijem i magnezijem, dobar je izvor broma, kobalta, željeza, fosfora, kalija, cinka, bakra i sumpora, ali i vitamina A, C, D, K i B. Što se tiče suhe materije, ova biljka sadrži 30% proteina s povoljnim aminokiselinskim sastavom, a od polinezasićenih masnih kiselina omega-6 može značajno ojačati imunološki sistem životinja i otpornost tijela na bakterijske ili virusne infekcije.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, sirćetom i pepelom - kao naši stari

Prema ruskim stručnjacima, dodaci koprive u ishrani pilića i kokoši podstiču njihov rast, a pozitivno utiču i na proizvodnju jaja i daju njihovu žutu boju. Međutim, domaće kokoši nikad ne biraju svježu koprivu, čak i ako na tom mjestu nema drugog izvora hrane i to zato što ona sadrži žareće supstance koje uzrokuje mravlja kiselina. Stoga smo pronašli način kako im dati hranjivi koktel od ove biljke koji je jeftin i koristan, a može se koristiti tokom cijele godine.

Kako napraviti preparat od koprive?

Toplotna obrada neutralizuje žareće supstance ove biljke. Kako savjetuje agroxxi, treba nabrati lišće i vrhove biljke jer otvrdnula stabljika nije potrebna, te ih pravilno termički obraditi u vodi.

Nakon što je naberete, stavite u posudu i prelijte kipućom vodom te kuhajte 15ak minuta. Nakon toga je usitnite u blenderu, da dobijete gustu konzistenciju. Kokoši i pilići će rado jesti ovu smjesu kojoj možete dodati žitarice ili krmiva

Ishrana peradi: Pretjerani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C

Iako je ovaj način ishrane teško primijeniti na velikim farmama, bilo bi šteta blagodeti koprive ne iskoristiti na malim gazdisntvima.

Sušena kopriva

Takođe, koprivu možete osušiti i pružiti vitamine i minerale pilićima i kokošima tokom zime, a postoji više načina za ovaj postupak. Prvi je da uberete svježe biljke zajedno sa stabljikama, skupite ih u "buket", zavežete i ostavite da se suši u sjeni, na prozračnom mjestu. Nakon toga buketić od suhih kopriva bacite pilićima ili kokošima po potrebi. Osim toga, možete napraviti i brašno tako da u blenderu sameljete osušene koprive te ga dodajete u uobičajenu smjesu. 

Kopriva kao lijek

Od koprive se može napraviti i lijek protiv endoparazita kod pilića, kao što su helmiti odnosno parazitski crvi. Sve što vam treba je 2,5 grama sušenih listova ove biljke koji se prokuhaju u litri vode zatim se pilićima da u obliku biljne infuzije.

Za žuti žumanjak: Obogatite ishranu živine bijelim lukom, nevenom i kantarionom

Napomena: Sakupljanje kopriva za piliće obično prestaje nakon što biljka procvjeta i ode u sjeme jer tada proizvodi veliku količinu kalcijevog karbonata. Iako je kalcij potreban za kokoši nosilje, njegov višak može biti opasan za piliće mlađe od 18 sedmica.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Kopriva Kopriva u ishrani Perad Pilići Kokoši Dodatak prehrani Kopriva kao lijek Sušena kopriva Helmiti Parazitski crvi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]