Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitogeni aditivi
  • 17.11.2019. 16:30

Za žuti žumanjak: Obogatite ishranu živine bijelim lukom, nevenom i kantarionom

U ishrani živine mogu da se koriste bijeli luk, kopriva, kamilica, brokoli ili različite smjese integralnih koncentrata.

Foto: Depositphotos/EvgeniiDikii
  • 1.276
  • 63
  • 0

U ishrani živine, bilo da se ona gaji za proizvodnju konzumnih jaja ili za proizvodnju mesa, koriste se koncentrati koji u sebi sadrže velike količine aditiva (antibiotici, kokcidiostatici, enzimi, antioksidansi, pigmenti - boje), arome i razne vezivne supstance. Ovi aditivi umjetno su stvoreni, imaju različite funkcije i uloga im je da se poveća konzumiranje i konverzija hrane kako bi se pospješio rast brojlera ili proizvodnja jaja.

U svijetu sve više raste trend zdrave ishrane pa tako i potražnja za jajima iz integralne proizvodnje i potražnja za mesom iz sporijeg - prirodnog tova živine. Boja žumanjka odlika je tipa proizvodnje. Na boju pozitivno utiče ishrana kokošaka na pašnjaku, koja je kod kaveznog sistema potpuno isključena. Iz tog razloga, jaja iz kaveznog sistema držanja kokošaka imaju blijedu boju žumanjka. Intenzitet obojenosti u vezi je sa sistemom ishrane koka nosilja.

Zdrava ishrana - zdravo perje

Boja žumanjka u konvencionalnom sistemu dobija se iz pigmenta ksantofila iz kukuruza i lucerke. Način ishrane živine prvenstveno se ogleda na njenom perju. Živina koja se pravilno hrani ima sjajno i meko perje (nije očerupana), živahna je i ima bolju konverziju hrane, kao i proizvodnost. Iz godine u godinu u ishrani živine sve više se koriste fitogeni aditivi.

Fitogeni aditivi predstavljaju ekstrakte i esencijalna ulja dobijena od biljaka, a koja ispoljavaju pozitivno djelovanje na proizvodnju i zdravlje životinja. Oni pozitivno djeluju na ukus hrane i povećanje apetita životinja, ispoljavaju i antimikrobno, antivirusno, antifungicidno i antioksidativno djelovanje. Postoji veliki broj biljnih vrsta koje ispoljavaju ovakve efekte i koje mogu pozitivno uticati na konzumaciju i varenje hrane, prirast i konverziju. Danas se fitogeni aditivi dobijaju od ljekovitih biljaka, začina i aromatičnih biljaka kao što su origano, nana, timijan, bijeli luk, citrusi, anis.

Hranidba peradi do vrhunca nesivosti

U ishrani živine mogu da se koriste bijeli luk, kopriva, kamilica, brokoli ili različite smjese integralnih koncentrata. Integralni koncentrat za živinu treba da sadrži po 14 % zobenog griza, sjemenki suncokreta (ako su manji pilići onda oljuštenih sjemenki) i crvene pšenice u zrnu, zatim po 7% pšenice u zrnu, kamuta (egipatska pšenica), prosa i čitavog zrna kukuruza, po 3,5% leće i lanenog sjemena i 1,75% pivskog kvasca. U ovako pripremljen koncentrat može da se doda bijeli luk ili brokoli.

Bijeli luk povećava nosivost

Brokoli ima antialergijske osobine, ali i pomaže u sprječavanju gojaznosti i raka. Izuzetno je bogat kalcijumom, karotenoidima i antioksidantima. U brokoliju karotenoidi imaju žutu, narandžastu i tamno crvenu boju i mogu da poboljšaju intenzitet boje žumanca. Procenat brokolija u hrani živine može da bude do 2,5%.

Bijeli luk ima antikancerogeno, antibiotsko, antioksidansno djelovanje, podstiče razvoj i jačanje imuniteta, pomaže sprječavanje raznih upalnih procesa i ima hipoglikemijske osobine.

Bijeli luk za zdraviju živinu

Ishrana bijelim lukom utiče na povećanje nosivosti. Živina kojoj se daje beli luk bolje napreduje, odnosno bolje iskorištava hranu, koke su otpornije na bolesti, a nosivost jaja povećava se za 10%. Jaja od živine koja u ishrani imaju određeni procenat bijelog luka, imaju i niži nivo holesterola. Sama živina otpornija je zbog jačanja imunog sistema i smanjenja nivoa holesterola u krvi. Udio bijelog luka u koncentratu živine može da bude od 0,3 do 5%. U koncentrat se unosi kao osušen i samljeven.

Bosiljak za zdravlje živine

Dodavanjem 2% koprive u koncentrat za živinu, poboljšava se tjelesna masa, dnevni prirast, konzumacija hrane i biohemijski parametri, klanična svojstva.

Dodavanjem kamilice u koncentraciji od 2% pozitivno se utiče na biohemijske pokazatelje živine i klanična svojstva.

Origano sadrži od 2 do 4% eteričnog ulja sa oko 80% aromatičnog karvanola i oko 50% timola. Timol već u koncentraciji od 0,007% ubija određene bakterije (stafilokoke, salmonele i listerije). U višim koncentracijama ubija i gljivice (Aspergillus flavus i A. versicolor)i kokcidije. Origano se daje živini kao dodatak zelenoj hrani. Slično djelovanje na zdravlje živine ima i bosiljak. Korištenje origana u količini od 20 gr/kg hrane poboljšava konzumaciju hrane, povećava plodnost kokošaka, povećava tjelesnu masu i smanjuje smrtnost.

Kantarion jača imuni sistem

Kantarion se živini daje u svježem ili suvom stanju i ima funkciju jačanja imunog sistema. Listove i cvjetove kantariona treba odvojiti od stabljike i izmješati sa mekanom hranom.

Da li kurkuma utiče na zdravlje živine?

Neven sadrži umirujuća eterična ulja koja inhibiraju rast različitih bakterija i gljivica. Djeluje vrlo agresivno protiv patogena u crijevima jer sprečava funkcijsku izgradnju njihovih membrana.

U ishrani živine može da se koristi i hajdučka trava, kadulja, dragoljub, kao i jabukovo sirće, navodi magistar stočarstva, Violeta Petrović - Luković, iz PSSS Kragujevca.


Tagovi

Boja žumanjka Ishrana živine Dodatak bijelog luka Pigment ksantofil Fitogeni aditivi Antialergijske osobine Antioksidansno djelovanje Umirujuća eterična ulja Violeta Petrović Luković