Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koristan začin
  • 10.05.2016. 18:00

Da li kurkuma utiče na zdravlje živine?

Kurkuma je tradicionalan začin Azije, ali tek nedavno je našla primjenu u zdravstvenoj zaštiti životinja. Koje su koristi kurkume, kako je koristiti i dozirati u ishrani živine?

Foto: pixabay.com
  • 372
  • 25
  • 0

Kurkuma je začin iz Azije i široko je rasprostranjen u azijskoj kuhinji. U posljednje vrijeme o kurkumi svi pričaju. Ova đumbirova "rođaka" je hit svuda u svijetu, pa tako i kod nas postaje sve popularnija. Kao začin se oduvijek koristi, naročito za dobijanje karakteristične narandžaste boje nekih jela, kao što je na primjer kari, ali i nekih vrsta senfova i sireva. Primjećeno je da, kao i đumbir, ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi i životinja.

Koji dio kurkume se koristi?

Od kurkume se koristi rizom, koji sadrži kurkumin, koji i daje prelijepu narandžastu boju ovom začinu. Kurkumin sprečava srčane probleme, anti-kancerogena je materija, koristi se dosta u biljnoj i holističkoj medicini, ali ne postoji dovoljno naučno-istraživačkih radova o ulozi ovog začina u borbi protiv raka.

Blagotvorna svojstva kurkume

Ono što je dokazano je anti-inflamatorno svojstvo kurkume. Brojni su dokazi, kako u nauci tako i u praksi u uspješnom tretiranju raznih infekcija i bolnih upala korišćenjem kurkume.

Iste protiv-upalne osobine su dokazane i kod životinja. Kokoške, patke i guske su posebno osjetljive na povrede nogu i stopala i stafilokokne infekcije. Kurkuma pomaže kod ovih problema, zatim kod bolesti "iskrivljenog vrata" (eng. "wry neck" - ovo oboljenje se manifestuje padanjem glave kod životinja, najčešće uslijed nedostataka vitamina B kompleksa i vitamina E), ali i kod nekih zdravstvenih problema pilića. Kurkuma je prirodni antiseptik, antibiotik, ubrzava zarastanje rana i pomaže obnavljanju kože.

Kurkuma pomaže pravilnom varenju, održava kožu zdravom, sprečava propadanje rožnjače i održava normalne funkcije mozga. Ona je moćan antioksidans, ima anti-virusno djelovanje i ojačava imuni sistem. Po preporuci Nacionalog Instituta za Zdravlje (National Institute of Health) iz SAD, kurkuma sprečava razvoj ptičjeg nekrotičnog enteritisa.

Melem od meda i kurkume

Melem od meda i kurkume je posebno blagotvoran za rane, koje najčešće u jatu nastaju uslijed kljucanja, posjekotina, ali i napada raznih predatora. Ovakav melem se može napraviti tako što se u 100 grama meda umiješa 1 do 2 kafene kašičice kurkume.

Udio kurkume u ishrani živine

Ipak, pored brojnih pozitivnih stvari koje kurkuma pruža, treba biti obazriv u dodavanju kurkume živini, jer u većim koncentracijama ona može usporiti, a u ekstremnim slučajevima čak i spriječiti, zgrušavanje krvi. Preporučena doza je 1 kafena kašičica na svakih 5 kg tjelesne mase životinja. Prosječna koka nosilja, u zavisnosti od rase, ima tjelesnu masu 2-3,5 kg, te je sigurna doza 1/3 do 1/2 kašičice.

S druge strane, kurkuma se može umiješati direktno u hranu. U ovom slučaju, preporuke su 0,5 do 0,9% SM hrane.

Pasta od kurkume

Istraživanja su pokazala da se miješanjem kurkume sa kokosovim uljem i lomljenim biberom poboljšava apsorpcija kurkumina, što doprinosi boljem iskorištavanju istog, a posljedica toga je zdravija živina. Crni biber sadrži piperin, koji generalno povećava apsorpciju hranljivih materija, a kokosovo ulje oblaže kurkumu i sprečava njeno brzo razlaganje u želucu.

Pasta se pravi tako što se kurkuma umiješa u toplo kokosovo ulje, nakon čega se doda malo lomljenog bibera. Tako napravljena smjesa se ostavi da se ohladi. Za pastu se može koristiti, umjesto kokosovog, i maslinovo i laneno ulje.

Smjesa se u vidu pogače daje jatu da po volji kljuca. Ukoliko životinje ne kljucaju ovu smjesu, u nju se može dodati i zob u zrnu.

Foto: pixabay.com; KRiemer


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...