Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog rasta, reprodukciji i zdravlju živine tokom svih uzgojnih faza.
Vitamini i minerali su vrlo bitni hranljivi sastojci koji djeluju na mnoge biološke i metaboličke funkcije. Oni igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog rasta, reprodukcijskoj funkciji te zdravlju u svim područjima proizvodnje peradi tokom svih uzgojnih faza.
Metaboličke funkcije vitamina i makroelemenata usko su povezane, a dobro je poznato da nedostatak svakog potrebnog sastojka ili elementa može ometati usvajanje ostalih i obrnuto. Između fizioloških učinaka hranljivih sastojaka postoje složeni odnosi.
Pored mnogih poznatih vitaminsko - mineralnih sinergija poput korisne veze između vitamina E i selena, svjesni smo inhibicijskih učinaka nekih hraniva na biološku raspodjelu, ali postoje i primjeri vitaminsko - mineralnog antagonizma npr. pretjerani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C. Prekomjerni unos nekih vitamina ili elemenata može dovesti do fizioloških poremećaja ili do simptoma nedostatka ili toksičnosti.
Prekid u snabdjevanju vitaminima ili elementima nije neuobičajen i često se može pripisati pretjeranom unosu nekih hranljivih sastojaka. Prekomjerna potrošnja jednog može potencijalno otežati korištenje drugog osnovnog sastojka, što aditiv lako čini "anti - vitaminom" ili "anti - mineralom".
Praksa pretjeranog unosa minerala je uslovljena činjenicom da proizvođači premiksa radije u većoj mjeri osiguravaju neorganske izvore za koje se zna da su manje korisni, ali puno jefitniji. Iako se ovom praksom često mogu izbjeći specifični simptomi nedostataka, veće doze i odstupanja rezultiraju fiziološkim poremećajima i pogoršanjem performansi.
Nažalost, ova loša praksa može biti i izvor velike ekonomske štete. Nastali fiziološki poremećaji sve su izraženiji zajedno s intenzitetom proizvodnje i mogu dovesti do posebno teškog stanja u stresnim uslovima koja se često susreću u intenzivnoj proizvodnji.
Naučno je dokazano da anorganske soli, koje se široko koriste u svakodnevnoj praksi proizvodnje premiksa, značajno narušavaju stabilnost vitamina u takvoj smjesi zbog svojih snažnih oksidacijskih svojstava. Vitamini su vrlo osjetljivi na njihovo fizikalno i hemijsko okruženje, a reakcije nakon oksidacije koje proizlaze iz kontakta s anorganskim solima su glavni uzroci nestabilnosti tih esencijalnih nutrijenata.
Hemijski oblici elementa koji se javljaju u tragovima, a koji se koriste u ishrani i njihova svojstva mogu imati jak uticaj na stabilnost vitamina. Najčešće korišteni oblici anorganskih elemenata poput metalnih iona, sulfata, karbonata i oksida imaju izuzetno visok potencijal smanjenja oksida. U tom pogledu, skuplji organski mikronutrijenti s boljom fiziološkom iskorištenošću imaju povoljnija svojstva, ali postoje značajne razlike među njima.
Prije uzgoja pilića, posavjetujte se s veterinarom ili iskusnijim uzgajivačima o tome koji premiks koristiti jer, ponekad je manje više.
Tagovi
Autorica