Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana peradi
  • 03.03.2020. 07:30

Ishrana peradi: Pretjerani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C

Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog rasta, reprodukciji i zdravlju živine tokom svih uzgojnih faza.

Foto: Depositphotos/FrameAngel
  • 276
  • 29
  • 0

Vitamini i minerali su vrlo bitni hranljivi sastojci koji djeluju na mnoge biološke i metaboličke funkcije. Oni igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog rasta, reprodukcijskoj funkciji te zdravlju u svim područjima proizvodnje peradi tokom svih uzgojnih faza.

Metaboličke funkcije vitamina i makroelemenata usko su povezane, a dobro je poznato da nedostatak svakog potrebnog sastojka ili elementa može ometati usvajanje ostalih i obrnuto. Između fizioloških učinaka hranljivih sastojaka postoje složeni odnosi.

Prekomjerni unos hraniva, može dovesti do fizioloških poremećaja

Pored mnogih poznatih vitaminsko - mineralnih sinergija poput korisne veze između vitamina E i selena, svjesni smo inhibicijskih učinaka nekih hraniva na biološku raspodjelu, ali postoje i primjeri vitaminsko - mineralnog antagonizma npr. pretjerani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C. Prekomjerni unos nekih vitamina ili elemenata može dovesti do fizioloških poremećaja ili do simptoma nedostatka ili toksičnosti.

Hranidba peradi do vrhunca nesivosti

Prekid u snabdjevanju vitaminima ili elementima nije neuobičajen i često se može pripisati pretjeranom unosu nekih hranljivih sastojaka. Prekomjerna potrošnja jednog može potencijalno otežati korištenje drugog osnovnog sastojka, što aditiv lako čini "anti - vitaminom" ili "anti - mineralom".

Previše anorganskih izvora elemenata, uslovljava ekonomske štete

Praksa pretjeranog unosa minerala je uslovljena činjenicom da proizvođači premiksa radije u većoj mjeri osiguravaju neorganske izvore za koje se zna da su manje korisni, ali puno jefitniji. Iako se ovom praksom često mogu izbjeći specifični simptomi nedostataka, veće doze i odstupanja rezultiraju fiziološkim poremećajima i pogoršanjem performansi.

Nažalost, ova loša praksa može biti i izvor velike ekonomske štete. Nastali fiziološki poremećaji sve su izraženiji zajedno s intenzitetom proizvodnje i mogu dovesti do posebno teškog stanja u stresnim uslovima koja se često susreću u intenzivnoj proizvodnji.

Anorganske soli narušavaju stabilnost vitamina

Naučno je dokazano da anorganske soli, koje se široko koriste u svakodnevnoj praksi proizvodnje premiksa, značajno narušavaju stabilnost vitamina u takvoj smjesi zbog svojih snažnih oksidacijskih svojstava. Vitamini su vrlo osjetljivi na njihovo fizikalno i hemijsko okruženje, a reakcije nakon oksidacije koje proizlaze iz kontakta s anorganskim solima su glavni uzroci nestabilnosti tih esencijalnih nutrijenata.

Bijeli luk za zdraviju živinu

Hemijski oblici elementa koji se javljaju u tragovima, a koji se koriste u ishrani i njihova svojstva mogu imati jak uticaj na stabilnost vitamina. Najčešće korišteni oblici anorganskih elemenata poput metalnih iona, sulfata, karbonata i oksida imaju izuzetno visok potencijal smanjenja oksida. U tom pogledu, skuplji organski mikronutrijenti s boljom fiziološkom iskorištenošću imaju povoljnija svojstva, ali postoje značajne razlike među njima.

Prije uzgoja pilića, posavjetujte se s veterinarom ili iskusnijim uzgajivačima o tome koji premiks koristiti jer, ponekad je manje više. 


Tagovi

Ishrana Ishrana peradi Vitamini Minerali Bakar Vitamin C Anorganske soli Premiksi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.