Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtona rasa
  • 25.10.2023. 12:00
  • Gacko

Kako su poljoprivrednici spasili gatačko goveče od izumiranja?

Ove godine po prvi put uzgajivači autohtonih grla ostvarit će subvenciju resornog ministarstva, a aplicirala su 22 poljoprivrednika.

Foto: UUGG
  • 130
  • 34
  • 0

Lijepe vijest stižu od poljoprivrednika iz Gacka. Naime, gatačko goveče, autohtona rasa kojoj je prijetilo izumiranje, spašeno je zahvaljujući, naporima domaćih uzgajivača, koji će ove godine prvi put ostvariti i subvencije.

Protekle tri godine, Udruženje uzgajivača gatačkog govečeta provelo je niz aktivnosti u okviru projekta razvoja ove rase i predstavlja okosnicu njegove zaštite, a na jučer održanoj radionici pohvalili su se i da okupljaju sve veći broj članova. Bila je to prilika da se uzgajivačima uruče pokloni, kao i oprema, odnosno električne čobanice/ pastirice.

"Ove godine po prvi put uzgajivači autohtonih grla ostvarit će subvenciju od strane resornog ministarstva jer su aplicirala 22 naša poljoprivrednika", rekao je predsjednik udruženja Dušan Andrijašević.

Projekat genotipizacije

Lani, ali i ove godine, dobili su sredstva za realizaciju genotipizacije, čiji su rezultati već vidljivi, jer sve veći broj ljudi se interesuje za analizu svojih grla. Treba naglasiti da su upravo poljoprivrednici čuvari ovog kulturnog, historijskog i poljoprivrednog blaga naše države kojem se mora posvetiti mnogo veća pažnja kako bi ga sačuvali.

Uzgajivači dobili električne pastire 

"Do sada smo genetičkim analizama utvrdili da postoje određen broj grla u tipu gatačkog govečeta, a prema najnovijim informacijama iz laboratorije uspjeli smo da utvrdimo postojanje novih grla", istakao je Andrijašević.

Napomenuo je, kako je važno da se projekat radi kontinuirano kako bi se pratio tok populacije s jedne strane, a s druge svi uzgajivači mogu da ostvare dvostruko veće opštinske, kao i poticaj od strane resornog ministarstva, što svakako predstavlja dodatni izvor prihoda i daje "težinu" uzgoja ove plemenite rase.

Udruženje od vitalnog značaja

Doc. dr Jelena Nikitović Andrijašević ispred Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci održala je prezentaciju u vezi očuvanja genetičkih resursa. Uzgajivače je upoznala zašto su oni bitni, šta predstavljaju za jednu državu kao i kojim daljim koracima bi se trebala kretati saradnja.

Izrađen i elaborat za priznavanje rase gatačkog govečeta

Prošle godine je izrađen i elaborat za priznavanje rase gatačkog govečeta koji je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Gatački kajmak je jedinstven - nigdje ga tako ne prave?

U protekle tri godine, zajedno sa profesorima iz poljoprivredne oblasti objavili su više originalnih naučnih radova u međunarodnim časopisima kao doprinos nauci i zalaganju svog rada i truda. Udruženje je proglašeno od vitalnog interesa za zaštitu rase.


Fotoprilog


Tagovi

Gatačko goveče Autohtona rasa Projekat genotipizacije Dušan Andrijašević Jelena Nikitović Andrijašević Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.