Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtoni proizvod
  • 27.10.2022. 09:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Gacko

Gatački kajmak je jedinstven - nigdje ga tako ne prave?

Kako nastaje ovaj autohtoni proizvod iz Gacka u razgovoru za Agroklub otkrila je predsjednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka, Dragana Milović. 

Foto: UP gatačkog kajmaka
  • 973
  • 254
  • 0

Autohtoni gatački kajmak zvanično će postati brend ovog kraja, odnosno geografski zaštićen proizvod. Ovaj proces je započeo, a proizvođači su već savladali osnovne principe tehnologije proizvodnje mlijeka u funkciji higijenski ispravnog kajmaka. Njegova specifičnost dominantno potiče upravo od karakteristika mlijeka koje se upotrebljava i tehnologije proizvodnje.

Kako nastaje ovaj jedinstven proizvod iz Gacka u razgovoru za Agroklub otkrila je predsjednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka, Dragana Milović. Prema njenim riječima, značajan je i uticaj klime i geološki osobina podneblja u kome se on proizvodi. Mlijeko koje se koristi je pretežno od autohtonog gatačkog govečeta koje je visoke mliječne masti i specifične arome.

"Kajmak, kad se ocijedi u kacama, premješta se u ovčije mješine na dozrijevanje, gdje se razvijaju njegova specifična svojstva koja ga izdvajaju kao unikatan autohtoni proizvod iz gatačke opštine. Ovakav postupak nije poznat u drugim krajevima", ističe naša sagovornica, dodavši da je sadejstvom planinsko-mediteranske klime i kraškog tla stvoren specifičan biodiverzitet pašnjaka, čija se aroma i nutritivna svojstva preko mlijeka prenose na kajmak.

Postupak proizvodnje

Pojašnjavajući sam postupak proizvodnje, Milović kaže da se mlijeko nakon muže procijedi i uzvari, a potom razliva u drvene škipe (eventualno u emajlirano posuđe), gdje se hladi pri čemu se na površini mlijeka izdvaja kajmak. Zavisno od kvaliteta mlijeka i temperature prostorije u kojoj se kajmači, ovaj proces traje od 24 do 48 sati.

Zavisno od kvaliteta mlijeka i temperature prostorije u kojoj se kajmači, proces traje od 24 do 48 sati

"Kajmak se zatim skida sa mlijeka i prenosi u kacu, a slaka se skuplja u poseban sud. Nakon svakog dodavanja kajmaka u kacu, površina sloja oko 10 cm se soli, tako da sadržaj soli u kajmaku bude do tri posto", navodi ona.

Kajmak u kaci zri oko 20 dana s tim što se nakon dva dana na dnu kace oslobađa otvor kroz koji se cijedi mlijeko. Kada dostigne odgovarajuću zrelost, kako dalje pojašnjava, prebacuje se u ovčiju mješinu, dobro sabije, zalije se maslom i mješina se dobro zaveže.

"Kajmak se ostavlja da zri u mješini najmanje mjesec dana. U ovom periodu mješina se svaki dan okreće i sa nje kašikom skida masna skrama. Gatački kajmak u mješini može se čuvati i do godinu dana u prozračnim hladnim prostorijama", kaže Milović.

Kajmak će tek proći analize

Udruženje kojim predsjedava trenutno provodi projekat "Priprema proizvođača za proces brendiranja gatačkog kajmaka", koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2). Implementira ga Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP) uz pomoć finansijskih sredstava Evropske unije, a sufinansira ga i opština Gacko.

Kako navodi Milović, kroz ovoj projekat pokušavaju da uspostave sistem sljedivosti na gazdinstvima. Prvi korak je bio evidentiranje gazdinstava i grla stoke.

Prvi korak je bio evidentiranje gazdinstava i grla stoke (Foto: Dušan Andrijašević)

"Proizvođači kajmaka moraju voditi osnovne evidencije po pitanju stočne hrane koja se koristi za ishranu muznih krava, zatim o zdravstvenom stanju životinja, o proizvodnji mlijeka namijenjenog za proizvodnju kajmaka", dodaje, naglasivši kako je sljedeći korak ka zaštiti geografskog porijekla, izrada elaborata. Tada kajmak prolazi analize i ujednačavanje kvaliteta.

On se trenutno uglavnom prodaje "na kućnom pragu" te lokalnim pijacama u regiji, ugostiteljskim objektima i sajmovima autohtonih prehrambenih proizvoda. Cijena kajmaka iz kace je 25,00 KM, dok je onog iz mješine 30,00 KM.

Zabrinjavajući podaci: Gatačko govedo na granici izumiranja

Već su učinjeni prvi koraci u pravcu jačanja marketinškog nastupa na tržištu gatačkog kajmaka iz mješine koji je uvršten u ponudu Hercegovačke kuće kao dio turističke ponude hercegovačke regije, a u saradnji sa turističkim organizacijama regije napravljeni su prospektni materijali koji ističu ovaj proizvod kao dio gastronomske ponude ovog kraja. 


Fotoprilog


Tagovi

Gatački kajmak Brend Zaštićeni proizvod Geografsko porijeklo Dragana Milović Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.