Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gatački kajmak
  • 22.07.2022. 13:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Gacko

Počelo brendiranje gatačkog kajmaka - mora imati i adekvatnu cijenu

Brendiranje znači praćenje procesa proizvodnje, mapiranje gazdinstava, broja grla od kojih se dobija mlijeko, ishrana, sve do konačnog proizvoda

Foto: Opština Gacko
  • 494
  • 130
  • 0

Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka održalo je prvu u nizu radionica koje se organizuju u okviru projekta "Priprema proizvođača za proces brendiranja gatačkog kajmaka".

"Kajmak je ono po čemu je naš kraj prepoznatljiv, a proces brendiranja je neophodan kako bi ga na adekvatan način predstavili svijetu", rekao je načelnik opštine Gacko, Ognjen Milinković poručivši proizvođačima da ništa od toga ne bi bilo bez njih. 

"Imamo dobru šansu i na dobrom smo putu da ostvarimo cilj, koji na kraju treba da ima i adekvatnu cijenu", poručio je i podsjetio na raspoloživost Opštine da pomogne u punom kapacitetu i pruži neophodnu podršku kako bi se došlo do krajnjeg cilja.

Četiri radionice

Prvom radionicom načinjen je i prvi korak u tom smislu, kazala je predsjednik Udruženja, Dragana Milović.

Otkrila je da je to prva radionica s predavačima iz Banjaluke. "To su profesori i doktori sa Poljoprivrednog fakulteta, koji su dio našeg projektnog tima. Cilj nam je uspostaviti sljedivost i to je taj prvi korak koji ide ka brendiranju gatačkog kajmaka", istaknula je pojasnivši da to znači praćenje procesa proizvodnje, mapiranje gazdinstava, broja grla od kojih se dobija mlijeko, ishrana, sve do konačnog proizvoda o čemu će se detaljno govoriti kroz četiri radionice. 

"To je prvi uslov da bi kasnije mogli ići u zaštitu", kazala je Milović, koja je ujedno i koordinator na projektu.

Kaže da je posjećenost radionice bila velika, ali i da se one organizuju u korist kako članica Udruženja, tako i same lokalne zajednice.

Članice su nadopunile svoje znanje

Zaštita geografskog porijekla

"Naše članice svojim radom stvaraju proizvod koji na ovakav način pokušavamo zaštititi. Međutim, važno je i za samu opštinu, jer je u Strategiji razvoja predviđena zaštita geografskog porijekla gatačkog kajmaka", podsjetila je ističući da je to dug, ali uz podršku i upornost, dostižan proces.

Milena Supić, jedna od učesnica radionice koja se dugi niz godina bavi procesom proizvodnje kajmaka, kaže da je čula mnogo korisnih stvari i dopunila svoje dugogodišnje iskustvo. Izrazila je nadu da će projekat ugledati svjetlo dana.

Projekat se provodi kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) i sufinansira Opština Gacko.


Tagovi

Kajmak Brendiranje Gatački kajmak Gacko Geografsko porijeklo Dragana Milović


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.