• Bremenitost i ishrana
  • 01.12.2019. 16:00

Kako hraniti bremenite ovce tokom zime?

U prva tri mjeseca graviditeta, ako se ovce ne muzu, dovoljan je osnovni obrok sa kvalitetnim sijenom dok se u četvrtom i petom mjesecu, hrane koncentratom.

Foto: Milan Kosanović
  • 338
  • 50
  • 0

Ovce kod kojih se ne ponavlja spolni nagon (mrkanje) poslije parenja su oplođene i svrstavaju se u grupu sjagnjenih. One kod kojih se ponovo javlja nagon za mrkanjem, pripuštaju se ovnu još jednom ili dvaput i ako ne budu oplođene, svrstavaju se u kategoriju jalovih.

U zimskim mjesecima kod ovčara koji provode sezonski pripust, uglavnom su sjagnjene. Bremenitost traje pet mjeseci (150) dana. Dnevni prirast ploda je u prvim mjesecima mali i tada se hrane uobičajenim obrocima.

Apetit se povećava pri kraju

Zbog porasta ploda hrana mora biti kvalitetna jer se životinji smanjuje zapremina buraga. Pri davanju lošeg sijena obavezno se dodaju krmne smese. Na primjer, uz četiri - pet kilograma travne silaže ne dodaju se žitarice već vitamini i minerali.

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

"U drugoj polovini bremenitosti plod naglo raste, u četvrtom mjesecu 40 do 50 grama dnevno, a u petom i od 120 do 150 gr/danu. Zbog toga se u ovom periodu pojačava ishrana jer pravilno hranjene ovce rađaju krupniju jagnjad i imaju više mlijeka za dojenje. Obroci u ovom periodu sjagnjenosti moraju da sadrže ugljikohidrate, bjelančevine, mineralne materije i vitamine. Ako su slabo hranjene, rađaju jagnjad neotpornu na nove životne uslove, a njihova mliječnost je smanjena. U ovom periodu najbolja hrana su koncentrati", naglašava doktor veterinarske medicine, Petar Pavković, iz Beograda.

Neadekvatna hrana i voda mogu da izazovu pobačaj

Zimski obrok za ishranu u prvoj polovini bremenitosti sastoji se od kvalitetnog lucerkinog i livadskog sijena. U zamjenu za koncentrate mogu se upotrebiti zob, mekinje, ječmena i kukuruzna prekrupa, zatim mineralna i vitaminska hraniva.

Ukoliko se ishrana ne normira onda se orijentaciono proračuna - za ovce teške 40 do 50 kilograma potrebno je dva kilograma livadskog sijena i 300 grama koncentrata, ili 0,6 kg sijena lucerke, jedan kilogram slame, jedan kilogram stočne repe i 300 grama koncentrata. Ovim obrocima dodaje se 15 do 20 grama mineralne smjese.

Kako i čime hraniti priplodne ovnove?

U drugoj polovini graviditeta, kada je hrana u pitanju, izbjegava se sve što može da izazove pobačaj ploda - smrznuta paša, plijesniva hrana, suviše kisela silaža, suviše hladna voda.

Kako jagnjetu pomoći da posisa kolostrum?

Ubrzo po jagnjenju, ovca ustaje. Jagnjetu se čisti sluz iz nosa i usta, stavlja se ispred majke da ga oliže i istrlja sa gužvom slame. Poslije toga zadoji se tako što se nekoliko mlazeva mlijeka izmuze na pod, a onda mu se majčina sisa stavi u usta kako bi jagnje u narednih 60 sati posisalo sav kolostrum i na taj način steklo otpornost u daljem životnom razvoju.

"Prema vremenu pripusta (oplodnje) očekuje se jagnjenje i obavlja kontrola bremenitosti. Na dan dva prije jagnjenja smanjuje se obrok da bi se probavni organi ispraznili i tako olakšao sam proces. Ono ide lako i traje oko pola sata. Pojavljuje se vodenjak koji prska, a zatim izlaze prednje noge između kojih se nalazi glava. Svaki drugi položaj jagnjeta je nenormalan i otežava proces pa je pomoć stočara ili veterinara neophodna. Kad se jagnjenje završi, a ovca ne ustaje, znači da jagnji blizance. Pupčana vrpca se sama prekida, a ukoliko se ne prekine, presjeca se na deset centimetara od trbuha i dezinfikuje se", objašnjava Pavković.


Tagovi

Bremenite ovce Petar Pavković Zimski obrok Jagnjenje Kolostrum


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.