Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 30.10.2018. 08:00

Kako i čime hraniti priplodne ovnove?

Ishranu priplodnih ovnova treba prilagoditi energetskim potrebama, proteinima, mineralima i vitaminima da bi se sačuvalo njihovo dobro zdravlje, odlična kondicija, živahnost, spolna aktivnost i visok kvalitet genetskog materijala. 

Foto: Pixabay / rarestohanean
  • 1.164
  • 64
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede, Nenad Vujčić, ishranu priplodnih ovnova treba prilagoditi energetskim potrebama, proteinima, mineralima i vitaminima da bi se sačuvalo njihovo dobro zdravlje, odlična kondicija, živahnost, spolna aktivnost i visok kvalitet genetskog materijala. S obzirom na to da se kod nasumjetno osjemenjavanje ovaca obavlja u velikom obimu, veoma je važno da se što bolje iskoriste visokokvalitetni ovnovi. To se može postići jedino ukoliko oni daju velike količine kvalitetne sjemene tečnosti, kojom bi se moglo oploditi što više ovaca.

Mjesec dana prije mrkanja priplodnim ovnovima se daje dodatak koncentrata

Vujčić naglašava da bez adekvatne ishrane, međutim, ne samo da se to ne može postići, već se ni ovnovi ne mogu održati u dobroj priplodnoj kondiciji. Zato se bar na mjesec dana prije mrkanja ovnovima mora davati dodatak koncentrata. Smjesa od dva dijela (po zapremini) zobi i jednog dijela mekinja može da zadovolji potrebe ovnova u to vrijeme. Ukoliko se ne raspolaže mekinjama, dobra je i zob. Ukoliko je ovan mršav, tada je bolje načiniti smjesu u pet težinskih dijelova kukuruza, 10 dijelova zobi, tri dijela pšeničnih mekinja i dva dijela lanene sačme (ili nekog drugog bjelančevinastog koncentrata slične vrijednosti i karakteristika).

Van sezone mrkanja ovnovima se daje manje koncentrirana hrana

U sezoni mrkanja, kvalitetnim priplodnjacima treba davati i takve bjelančevinaste koncentrate životinjskog porijekla kao što su: obrano mlijeko, jaja i slično ili visokovrijedne krmne smese. U zavisnosti od kvaliteta, dnevna količina koncentrata u obroku priplodnih ovnova možeiznositi 750 g do 1 kg. Na kraju treba reći i to da se van sezone mrkanja priplodni ovnovi mogu hraniti ljeti ispašom i dodatkom koncentrata obično do 250 grama, a zimi kvalitetnim sijenom (1-2 kilograma), sočnom hranom (silažom oko 0,5 kg, a repom oko 1 kg) i koncentratom (oko 250 g).


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovan Ovce Ovčarstvo Ishrana Stočarstvo Nenad Vujčić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...