Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kavezni uzgoj
  • 19.09.2020. 12:00

Češka zabranjuje kavezni uzgoj nesilica, primjer slijede i druge zemlje EU?

U kavezima se svake godine u ovoj zemlji uzgaja oko 4,5 miliona kokoši. Iako poljoprivrednici tvrde da im je prostor obogaćen, one u njemu nemaju dovoljno mjesta za svoje prirodno stanište, poput širenja krila jer su većinom veličine A4 papira. 

Foto: Depositphotos/nortongo
  • 123
  • 54
  • 0

Od 2027. godine u Češkoj će biti zabranjen kavezni uzgoj nesilica, izglasao je to Donji dom parlamenta Češke Republike na sastanku održanom u srijedu, 16. septembra.

Kavezi veličine A4 papira

U kavezima se svake godine u ovoj zemlji uzgaja oko 4,5 miliona kokoši. Iako poljoprivrednici tvrde da im je prostor proširen, to ipak nije dovoljno za njihovo prirodno ponašanje, poput širenja krila jer su većinom veličine A4 papira, piše The Animal Reader.

Prema podacima Statističkog ureda Češke, u 2019. godini ukupno je uzgojeno 23 mil. peradi, od čega 5 mil. kokoši nesilica. Ukupna proizvodnja jaja za konzumaciju iznosila je 1,6 mil. što je u odnosu na 2018. (1,5 miliona) povećanje za oko 6%. 

Prosječna proizvodnja jaja po kokoši nesilici bila je 305,9 što je neznatno manje u odnosu na godinu prije kada je bio 309,7.

Jaja i kokoši zdraviji na slobodi

Europska agencija za sigurnost hrane analizirala je podatke više od 3.000 farmi širom EU, a rezultati su pokazali kako je prisutnost salmonele čak pet puta veća kod onih uzgojenih u kavezu nego u slobodnom sistemu držanja.

Zašto zima kokama "krade" jaja?

Glavni razlog manje zaraze je taj što kokoši žive slobodnije, čistije te kretanjem i boravkom na otvorenom stiču prirodnu, zdravu crijevnu floru. Manje su pod stresom te su stoga i manje podložne bolestima.  

Brojne studije otkrile su i kako su takva jaja zdravija. Sadrže manje zasićenih masti i holesterola te veći udio bjelančevina. Takođe, dokazano je i da sadrže više vitamina A i E kao i omega 3 masnih kiselina, piše The Poultry Site.

I ostale članice EU bi se trebala pridružiti

Osim Češke, Luksemburg, Austrija i Njemačka već su zabranile takav uzgoj, a očekuje se da će uskoro to učiniti i ostale zemlje Europske unije. 

Svake godine preko 300 miliona svinja, kokoši, zečeva, prepelica i teladi zatvoreni su u kavezu širom EU. Zbog toga je pokrenuta i europska građanska inicijativa pod nazivom The End the Cage Age koja je nedavno prikupila više od milion potpisa za prekid ove okrutnosti.

Lideri francuskog tržišta jaja nesilica iz slobodnog uzgoja

"Ovo je važan korak ka europskoj zabrani ovakvog načina uzgoja. Svi smo sretni jer nas ovaj uspjeh približava našem cilju i može nadahnuti druge zemlje da nam se pridruže“, poručila je voditeljica iz Svjetske poljoprivredne organizacije Olga Kikou dok je  Romana Šonková iz organizacije za zaštitu životinja Compassion in World Farming (CIWF) izjavila: "Današnja pobjeda napokon daje priliku životinjama za bolji život. Iako bismo željeli da kavezi budu odmah zabranjeni, zadovoljni smo što se njihovom dobu nadzire kraj. Kokoši nisu mašine za jaja, oni su živa bića i trebaju uživati u životu, a ne patiti". 


Tagovi

Kavez Uzgoj Nesilice Jaja Salmonela Slobodni uzgoj Dobrobit životinja Prava životinja Podni uzgoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.