Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 13.10.2020. 18:00

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

Nakon što su Kina i Južna Koreja zabranile uvoz svinjetine iz Njemačke zbog afričke svinjske kuge, bolest se sada pojavila i kod njih.

Foto: Bigstock/Grisha Bruev
  • 91
  • 8
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) se i dalje širi u državama u kojima je već prisutna. Međutim, pojavila se i u nekima gdje već dugo nije zabilježen slučaj zaraze poput Južne Koreje i Kine.

Prema najnovijim podacima, u Poljskoj su ukupno 53 potvrđena slučaja zaraze dok je u Njemačkoj njih 65. Što se tiče potonje i dalje je zaraženo područje savezne države Bradenburg.

Opsežna potraga za vikend

Naime, proteklog vikenda su na istočnom dijelu ove savezne države, tačnije na ostrvu Oder Kustrin službenici obavili opsežnu potragu za bolesnim svinjama.

Tako je ondje pronađeno 20 do 30 uginulih i bolesnih životinja, a kako piše agrarheute u potrazi je učestvovalo 300 službenika. Uključene su bile dobrovoljne vatrogasne stanice, organizacije za tehničku pomoć, policajci, lovci, poljoprivrednici i zaposleni okružne uprave. Osim toga, nadgledalo se iz zraka pomoću dronova, ali i čamcima u vodenim tokovima.

Izvoz svinjetine zavisi od ASK u Njemačkoj - ko bi mogao nadoknaditi gubitak?

Kod domaćih stada u toj državi još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraze, a nakon što su Kina i azijske zemlje zabranile uvoz svinjskog mesa iz Njemačke, bolest se pojavila i kod njih. Cijene su, očekivano, naglo skočile.

U Južnoj Koreji usmrćeno 1.500 svinja

Tako je prvi put ove godine Južna Koreja pronašla nove slučajeve zaraze, a vlasti su naložile usmrćivanje najmanje 1.500 svinja, prenosi reuters.

Tri su uginule na farmi u provinciji Gangwon pozitivne na virus, a eutanaziranje je naređeno u krugu od 10 kilometara od te farme. Treba napomenuti da od oktobra prošle godine u ovoj državi nisu pronađeni novi slučajevi.

Tamo je otprilike 400.000 tih životinja ubijeno nakon izbijanje epidemije koja je započela krajem prošle godine, a pogodila je najmanje 14 farmi.

ASK ponovno i u Kini

Takođe je i Kinesko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo ASK kod životinja koje su ilegalno prevožene u grad Chongqing na jugozapadu te zemlje, a to je prvi zabilježen slučaj od 25. jula.

Ne želite da se afrička svinjska kuga pojavi u vašem svinjcu - kako je spriječiti i prepoznati?

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u tom je gradu zaplijenio 70 svinja od kojih su dvije mrtve, a 14 bolesnih, navodi ondašnje resorno ministarstvo u svom saopštenju. Dodaju i da su sva mjesta, ceste i transportna vozila dezinficirana.

Podsjećamo, nakon što je Njemačkoj, najvećem proizvođaču svinjetine u EU zabranjena trgovina s glavnim zemljama uvoznicama, uključujući Kinu i Južnu Koreju, Europska komisija je predviđanje povećanja izvoza u te države smanjila sa 15 na samo 2% u ovoj godini.

Iako Kina intenzivno obnavlja vlastitu proizvodnju, iz Europske komisije smatraju da praznine u snabdjevanju tog tržišta mogu nadoknaditi EU zemlje poput Danske, Španije i Nizozemske.

Proizvoditi će 840.000 svinja godišnje na farmama sa 12 spratova

Stručnjaci pak misle da će zabrana uvoza povećati potražnju kod drugih glavnih dobavljača poput SAD, Španije i Brazila.


Tagovi

ASK Afrička sivnjska kuga Njemačka Kina Južna Koreja Svinjetina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.