Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 07.10.2020. 07:30

Izvoz svinjetine zavisi od ASK u Njemačkoj - ko bi mogao nadoknaditi gubitak?

Za sljedeću godinu predviđen je pad izvoza svinjetine iz EU za čak 10%. Razlog je ponovo Kina.

Foto: Depositphotos/agnormark.gmail.com
  • 52
  • 52
  • 0

Rast izvoza svinjskog mesa iz Europske unije biti će znatno usporen jer se Njemačka suočava sa trgovinskim ograničenjima nakon izbijanja afričke svinjske kuge (ASK).

Naime, ova je zemlja najveći proizvođač svinjetine u EU, a zabranjena joj je trgovina sa glavnim zemljama uvoznicama, uključujući Kinu i Južnu Koreju i to nakon što je prošlog mjeseca otkriven ASK kod divljih svinja.

Kukuruz im propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Smatra se da je bolest u saveznu državu Brandenburg došla iz zapadne Poljske, a prema najnovijim podacima ondje je potvrđeno 49 slučajeva zaraze. 

Nakon što je EK u prvoj polovini godine predvidjela povećanje izvoza za 15%, uključujući udvostručenje količina za Kinu, ta je projekcija znatno promijenjena. Naime, očekuje se da će izvoz svinjskog mesa iz EU porasti za samo 2% tokom 2020. godine, navela je Europska Komisija u izvještaju o kratkočnim izgledima. 

Koje bi države mogle nadoknaditi gubitak?

U svom prethodnom izvještaju iz jula, prognoziran je 10%-ni porast pošiljki svinjetine za cijelu godinu.

No, u ovosedmičnom objavljenom dokumentu kaže se kako će razvoj izvoza iz EU zavisiti od sposobnosti Njemačke da zaustavi bolest. Napominje se kako praznine u snabdjevenosti Kine i azijskog tržišta mogu djelimično popuniti Danska, Španija i Nizozemska.

U 2021. godini predviđa se pad izvoza od 10 odsto, dijelom i zbog očekivanog smanjenja kineske potražnje. U EK smatraju da se rast svejedno ne bi nastavio, čak ni kada ne bi bilo ASK-a u Njemačkoj jer Kina intenzivno obnavlja vlastitu proizvodnju svinja koju je takođe desetkovala ova bolest.

Dokaz je posljednji primjer o kojem smo već pisali na Agroklubu - farma na čak 12 spratova na kojoj će se uzgajati 840.000 svinja godišnje.

Proizvoditi će 840.000 svinja godišnje na farmama sa 12 spratova

Iako je uzgoj razdvojen po spratovima opremljenim ventilacijskim sistemima, liftovima za prijevoz kako se životinje ne bi miješale, ipak ovakvi intenzivni sistemi i dalje mogu biti leglo bolesti.

Iduće godine predviđen pad proizvodnje za 1%

U proizvodnji svinjetine u čitavoj EU ove godine je predviđen pad od 0,5%, u poređenju sa prethodnim izgledima za porast od 0,5%. Naime, očekivalo se da će izbijanje ASK u Njemačkoj umanjiti oporavak proizvodnje u trećem tromjesečju, razdoblju kada je, s druge strane, oporavljena i potražnja nakon lockdowna. 

"Bilo kakav rast proizvodnje u četvrtom tromjesečju trebao bi doći tek iz Španije, Danske i Irske, koje su proširile svoja stada prošle godine, uključujući rasplodne krmače", tvrdi Komisija koja za sljedeću godinu predviđa pad proizvodnje svinjskog mesa u EU za 1%.


Tagovi

ASK Europska Komisija Svinjetina Proizvodnja Kina Izvoz svinjetine Svinjsko meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.