Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma u Kini
  • 26.09.2020. 07:30
  • Kina

Proizvoditi će 840.000 svinja godišnje na farmama sa 12 spratova

Svinje su ograničene na jedan sprat tokom cijelog života kako bi se izbjeglo njihovo miješanje, a svaka stambena jedinica ima ventilacioni sistem, lift za prijevoz i cjevovod za usmjeravanje uginule prasadi na unutarnja područja spaljivanja.

Foto: Depositphotos/Buurserstraat38
  • 271
  • 26
  • 0

Farmski uzgoj svinja podrazumijeva da prostor za životinje bude dovoljno topao, dobro prozračan i osvijetljen te suh i čist. Visina i širina prostorija određena je pravilnicima i zavisi od načina uzgoja, no nigdje ne piše, na koliko se spratova može smjestiti farma. 

Uzgojiti 840.000 svinja godišnje može se samo uz puno prostora i njegovu dobru iskorištenost. U Kini, gdje je ova vrsta mesa daleko na prvom mjestu po potrošnji, grade se farme koje nalikuju zgradama. Riječ je o jedinicama visokim do 9 spratova u kojima se uzgaja hiljade svinja, a kako piše theguardian u toku je izgradnja farme sa njih čak 12. 

"Na svakom nivou možemo uzgajati 1.270 svinja", tvrdi Yuanfei Gao, potpredsjednik kompanije Yangxianga i dodaje da taj broj u budućnosti planiraju povećati na 1.300. 

Ova firma godišnje proizvede oko 2 miliona životinja na desetak farmi širom zemlje.

Imaju visoke standarde i karantin za radnike?

Tokom posljednje dvije godine kineske poljoprivrednike i potrošače potresle su brojne pošasti - afrička svinjska kuga zbog koje je uginulo 200 mil. ovih životinja u godini dana, svinjska gripa, a onda i Covid-19. Međutim, za ovaj novoizgrađeni sistem tvrde da ima visoke standarde biološke sigurnosti i sofisticirane sisteme za čišćenje i odlaganje.

Ipak smiju graditi farme u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Na novoizgrađenoj farmi, na planinskom području Yaji postoji karantin za radnike, a zaposleni kompanije provode vrijeme u stambenom prostoru u kojima imaju i teniske terene.

A kako ondje žive svinje?

Svinje su ograničene na jedan sprat tokom cijelog života kako bi se izbjeglo njihovo miješanje, a svaka stambena jedinica ima ventilacioni sistem, lift za prijevoz i cjevovod za usmjeravanje uginule prasadi na unutarnja područja spaljivanja.

No, intenzivni poljoprivredni sistemi poput ovoga i dalje mogu biti leglo bolesti. "Koncentrisani uzgojni postupak stvara uslove za unakrsnu infekciju svinja ili drugih stočnih životinja", upozorava Peter Li, vanredni profesor istočnoazijske politike na Univerzitetu Houston-Downtown u SAD-u i stručnjak humanitarne organizacije Humane Society International.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Učinak na dobrobit životinja koje žive u tim prostorima još uvijek je vrlo slabo razumljiv. Li vjeruje i da ograničeni prostor, betonski podovi i nemogućnost prirodnog ponašanja te vječni osjećaj frustracije mogu dovesti do pada imuniteta.

"Možda ima neke prednosti u pogledu zdravlja, ali to se ipak ne može nazvati dobrobiti u odnosu na one uzgajane na otvorenom", tvrdi Jeremy Marchant-Forde, istraživač životinja, američkog Ministarstva poljoprivrede.

Iako ova zemlja nije jedina koja se suočava s izazovima novih bolesti i dalje se na nju gleda kao globalnu prijetnju. "Kina je konglomerat svake vrste pokretača novih bolesti", kaže Peter Daszak, zoolog i predsjednik Saveza EcoHealth, neprofitne organizacije usmjerene na globalna zdravstvena pitanja.

Kako izgleda život svinja na jednoj ovakvoj farmi, pogledajte u videu: 


Tagovi

Kina Farma 12 katova Farma svinja Uzgoj svinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.