Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktorijada
  • 29.05.2023. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Šampion pao u Visokom: Nikola Kusonjić pobrao pehare, slavio i domaćin

Pobjednički Ursus je star je više od tri decenije, kupljen od domaćina s Romanije prije četiri godine te uz remont koji je koštao koliko i sama mašina postao nepobjediv.

Foto: Adi Pašalić
  • 370
  • 18
  • 0

Šampion je pao Visokom. Prijedorčanin Nikola Kusonjić pobijedio je kolegu Peđu Dukića iz Kneževa, u navlačenju traktora do 120 KS, na Prvoj traktorijadi kod Mevleta, održanoj protekle subote na sportskom aerodromu Radovlje. 

Među traktoristima, oduzeti šampionsku titulu Kneževljaninu veliki je uspjeh. A, presudile su "nove gume" na Ursusu 1224 od 120 KS, priča nam Kusonjić koji je iz srca Bosne odnio tri pehara. 

"Pobijedio sam Peđu u navlačenju. Njegov traktor je 110 konja, a mogu reći da su presudili nove gume na traktoru i sreća", kaže Nikola dodavši da iskustva obojica imaju. 

Ursus iz '89.-te

Pobjednički Ursus star je više od tri decenije, kupljen od domaćina s Romanije prije četiri godine te uz remont koji je koštao koliko i sama mašina postao nepobjediv. 

"Traktor je '89 godište, kupljen je za 15.000 maraka, a izašao me na 30 hiljada KM, rađen je motor, mjenjač, stavljene nove gume", priča Nikola koji se inače bavim sječom i izvozom ogrjeva.  

Nikola pokupio tri pehara

Pobjedničke pehare podigao je i u disciplini izvlačenja trupaca, u dvije kategorije, od četiri i pet kubika. Gdje je ponovo pao Peđa, ali i Himzo iz Mrkotića te dečki iz Zavidovića koji sa Hurlimannom od 160 KS, koji je ovdje bio najjači i najteži traktor. 

"Bilo je dosta jačih i težih traktora. Moj ima turbinu, to je jedna velika prednost, daje mu dodatnu snagu", pojašnjava Kusonjić, inače organizator traktorijade u Prijedoru, koja je održana 2. aprila. 

Za ovu kod Mevleta kaže da je odlična za prvi put, bolja od nekih koje se održavaju po peti, šesti put. Ursusa sada sprema za nove pohode, a već 15. jula na rasporedu su dvije traktorijade -  Bronzani Majdan i Sajtovići. "Mi iz Prijedora ćemo se podijeliti u dvije ekipe, kako bismo se odazvali na obje", kaže naš sagovornik dodavši da slijede iste manifestacije i u Prijedoru, Novom Gadu, Jelahu, Tešnju, Gradačcu. 

Prvo mjesto u izvlačenju balvana srednja kategorija 2,50 kubika, 65 KS, odnio je Salko Jahić, a Nail Bjelak u lakoj kategoriji 1,50 kubika, 70 KS.

Prodato 800 ulaznica

Slavio je i sam organizator Mevludin Mevle Smolo. U srednjoj kategoriji, u navlačenju traktora od 80 do 105 KS na megdan su mu izašla trojica gostiju, no jačeg od njegovog Internationala 95 KS nije bilo. 

"Sve i jednog sam otresao. Prvo natezanje je bilo s dosta jačim traktorom od 105 KS, onda su stigla još dvojica u mom rangu. Sve sam ih pobijedio", kaže Mevle i dodaje da je kao organizator traktorijade premašio vlastita, ali i očekivanja svojih sugrađana. Traktoristi su stigli iz cijele BiH, njih oko stotinu. 

Uzavrela atmosfera na traktorijadi u Visokom: Ništa dobro je, vozi, je*o te...

"Ne mogu opisati taj osjećaj nikako. Premašio sam sva moguća očekivanja. Znao sam da ću imati podršku, ali nisam računao na ovoliku. Prodali smo 800 ulaznica, a nismo naplaćivali djeci, traktoristima, ljudima koji su došli iz daleka, tako da je bilo više od hiljadu posjetilaca", zaključuje Smolo. 


Tagovi

Traktorijada Radovlje Nikola Kusonjić Peđa Dukić Salko Jahić Mevludin Smolo Nail Bjelak Ursus


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.