Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna veselja
  • 29.04.2023. 10:30

Za traktorijade spremni Lamborghini, International, janjci, ali i tiktokeri

Agroklub će u maju za 20 čitalaca osigurati besplatne ulaznice na traktorijadu u Visokom. Pratite nas!

Foto: Fb/I.Jahić/M.Smolo
  • 589
  • 180
  • 0

Dok poljoprivrednici ovih dana utegnutim mašinama aktivno rade na poljima, Ibro Jahić i Mevludin Smolo, obojica radnici u šumariji, aktivno spremaju terene za traktorijade, gdje će im se pridružiti i farmeri sa svojim "bolidima".

Prvi put će jedan ovakav događaj biti upriličen u Visokom krajem naredog mjeseca, 27. maja, na sportskom aerodromu Radovlje, a od kako je puštena vijest o ovoj traktorijadi, organizatoru telefon ne prestaje da zvoni.

"To je glavna tema u Visokom. Gdje god krenem ljudi me zaustavljaju i pitaju šta i kako, pa zovu stalno iz čitave BiH, da dođe pola od ovih što su rekli da hoće, bit će krcato", priča nam Smolo, poznatiji kao Mevle i priznaje da nije ni slutio koliko obaveza organiziranje jedne ovakve manifestacije podrazumijeva.

Čevljanoviće nije mašao

Dok s jedne strane ramena tapšu, s druge gunđaju trebalo je ovako ili onako - "nisi trebao ulaznice naplaćivati", "ma neka si, svaka čast"..., samo su neke od opaski dežurnih komentatora, ali ništa to ne dotiče Mevleta. Naum će ostvariti i to sve po propisima - ništa bez papira.

Mevletov International

"Ganjam dozvole i saglasnosti, nije ovo tako jednostavno organizirati, to je skup na kojem mora biti i policija i vatrogasci i hitna pomoć. Dobio sam saglasnost i mjesne zajednice, očekujem da i načelnik podrži", naglašava i dodaje da je tek sada svjestan u kakav se posao upustio jer u ovom kraju se ne pamti ovakvo interesovanje za jednu narodnu manifestaciju još od kako su obustavili održavanje korida u Čevljanovićima.

A, sjeća se Mevle da je tamo danima bivao, iako govečeta nema: "Ih, jooooj, pa odemo po tri dana i noći, nije me moglo mašiti, nit' bodemo volove nit' išta, al' to je bilo pravo veselje i druženje."

Traktorijade - veselja koja se ne propuštaju?

Korida i danas ne manjka u njegovom kraju, ali poput Čevljanske nema, zato se od najavljene traktorijade, koja je ovdje novina, ne očekuje ni manje, ni više nego spektakl. Mnogi koji se raspituju nikada nisu prisustvovali takvom događaju, pa organizator očekuje da će veliki broj njih doći i iz radoznalosti. Za ražanj se sprema 20 janjadi, a za vrhunski štimung pobrinut će se muzika uživo.

"Ja sam prvi put na traktorijadi bio kod Ibre u Sajtovićima, kad sam vidio kako je to lijepo druženje onda sam išao i u Bašigovce u Živinicama, u Prijedor... i rekao sam hoću i ja praviti pa šta bude", kaže Mevle koji je inače vlasnik traktora Internacional, 95 KS i s njim će i ove godine zaputiti ka Sajtovićima.

Tiktokeri kao atrakcija

A, u ovom naselju u općini Osmaci, Ibro Jahić i sinovi, ove godine će po treći put biti domaćini traktorijade i to 15. jula. Budući da su dvije prošle odlično i kada je riječ o posjeti i takmičarima, jedino oko čega brinu ove godine je vrijeme.

"Samo da kiša ne padne. Sve ostalo garantujem da će biti kako treba", priča nam Ibro koji je u samoj organizaciji sada više kao logistička podrška. Same terenske pripreme prepustio je mlađariji, dvojici sinova. Kaže kako su ovakva druženja prilika da traktoristi pokažu svoja umijeća i vještine, ali i mašine koje posjeduju.

Ibro je pripreme prepustio sinovima

Tu se, kako navodi, najbolje vidi ko je kakav majstor za volanom. Izvlačenje trupaca i navlačenje traktora su za sada sigurne discipline, ali dodaje kako su sve ideje koje su zanimljive za narod dobrodošle, pa nije isključeno da će već na predstojećoj manifestaciji biti i neke novine. Kako vrlo aktivan na društvenim mrežama, to mu je i glavni kanal za promociju.

Nema veselja do traktorijade - voditelji "rasprodani" do zime

"Ove godine ćemo pozvati tiktokere Savu i Bosanskog Hulka, da nose šine. Gledao sam na internetu i neka zanimljiva takmičenja traktorista, pa vidjet ćemo još“, kazuje, dodavši kako je prošle godine dočekao oko hiljadu i po posjetilaca. Njegov ljubimac Lamborghini od 65 KS pobjeđivao je i jače mašine, pa ovaj domaćin ističe da je najviše do vozača.

Agroklub će u maju za 20 čitalaca osigurati besplatan ulaz na traktorijadu u Visokom. Pratite nas!


Tagovi

Traktorijada Takmičenje traktorista Traktorijada kod Mevleta Traktorijada kod Ibre Jahića i sinova Visoko Sajtovići Navlačenje traktora Izvlačenje trupaca


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba