• Mostarski sajam
  • 11.03.2020. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Otkazan Mostarski sajam - razlog moguće širenje koronavirusa

Sigurnost i zdravlje osoblja, izlagača i posjetitelja nam je na prvom mjestu i poštujemo naputke mjerodavnih institucija te svemu pristupamo vrlo ozbiljno, poručuju iz Uprave Mostarskog sajma.

Foto: Vedran Stapić
  • 75
  • 14
  • 0

Mostarski sajam odgađa se do daljnjeg iz predostrožnosti i odgovornosti prema, izlagačima, posjetiteljima i osoblju, stoji u saopćenju njihove zvanične stranice.

Nove okolnosti oko širenja koronavirusa 

Kako pojašnjavaju, sukladno preporukama ministarstva zdravstva Federacije BiH i ostalih nadležnih institucija vezano uz javna okupljanja i uz nove okolnosti oko širenja korona virusa (COVID-19) kod nas i u svijetu, 23. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji se trebao održati od 31. 3. do 4. 4. 2020. godine, odgađa se do daljnjeg.

Sajam Viroexpo otkazan zbog opasnosti od širenja korona virusa

"Imajući u vidu otkazivanje nekoliko sajmova diljem Europe, do posljednjeg trenutka ipak smo se nadali da ćemo uspjeti održati Sajam u Mostaru. No, sigurnost i zdravlje osoblja, izlagača i posjetitelja nam je na prvom mjestu i poštujemo naputke mjerodavnih institucija te svemu pristupamo vrlo ozbiljno. Situaciju oko koronavirusa pomno pratimo, a o novom datumu održavanja Mostarskog sajma, naše klijente i javnost obavijestit ćemo pravodobno", stoji u obrazloženju Uprave Mostarskog sajma.

Kina na Mostarskom sajmu htjela ostvariti plodnije rezultate

Podsjetimo, ove se godine očekivao rekordan broj izlagača iz različitih zemalja svijeta. Ovogodišnji partner sajma je Mađarska, a značajno je trebalo biti i sudjelovanje izlagača iz NR Kine koja je prošle godine bila u svojstvu Zemlje partnera.

Upravo Kini Mostarski sajam predstavlja važnu kariku za gospodarsku suradnju te zemlje sa zemljama Zapadnog Balkana. Susretima u Mostaru su željeli ostvariti plodnije rezultate, a bilo je govora i o dodatnom smanjenju uvoznih tarifa, što je trebala biti velika prilika za bh. gospodarstvo. 

Veliki potencijal u ovom partnerstvu vidjeli su i vinari. Naime, kineski uvoznici pokazali su dobar interes za vina sorti Blatina, Žilavka i Trnjak, u intervjuu za Agroklub rekao je Bernard Kozina, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Mostarskog sajma. 

"Tržište NR Kine u zadnjih deset do petnaest godina najinteresantnije je i najvažnije tržište za izvoz svim svjetskim zemljama proizvođačima vina, a prema nekim mišljenjima, cijelo 21. stoljeće bit će obilježeno tim trendom, iako treba naglasiti da i sama NR Kina značajno razvija vlastiti vinogradarsko vinarski sektor", komentirao je prije samo tri sedmice. 

U kratkom vremenu situacija se značajno promijenila, a kakave će posljedice ostaviti na bh. gospodarstvo, tek će vrijeme pokazati. 


Tagovi

Otkazan sajam Međunarodni sajam gospodarstva Mostarski sajam Korona virus Mjere predostrožnosti Otkazano


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/