Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Česta pojava
  • 20.02.2022. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jablanica

Zabrinjavajući prizori ogoljenih udubina Jablaničkog jezera

Neki od mještana kažu da je povlačenje jezera proces koji se ponavlja iz godine u godinu i da su uzročnici tog procesa procesu vremenski uslovi i suše, kao i prevelike potražnje za električnom energijom

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
  • 329
  • 61
  • 0

Jablaničko jezero se povuklo i za sobom ostavilo zabrinjavajuće prizore ogoljenih jezerskih udubina. Ovo je posljednjih godina sve češća pojava, što izaziva zabrinutost javnosti i stručnjaka za zaštitu prirode, koji redovno upozoravaju na opasnosti uništenja ekosistema

Jablaničko jezero nastalo je 1953. godine izgradnjom lučne brane na Neretvi, pet kilometara uzvodno od Jablanice. Visina brane je 80 metara i jezero se proteže uzvodno do Konjica.

Zabrinutost građana

Neki od mještana kažu da je povlačenje jezera proces koji se ponavlja iz godine u godinu i da su uzročnici tog procesa procesu vremenski uslovi i suše, kao i prevelike potražnje za električnom energijom.

Nestalo Jablaničko jezero i dva miliona riba!

Prema riječima Admira Šehića iz USR "Glavatica" nivo jezera je pao na jednu trećinu te je potrebno poduzeti mjere kako ne bi došlo do uništenja ribljeg fonda. Ribe za sada, kaže, nisu ugrožene, no određene vrste nisu migracionog karaktera.

"One sad moraju migrirati, napuštaju svoje mjesto i samim napuštanjem nije im se lako prilagoditi nalasku hrane. Ta količina ribe koja je zbijena puno više nastrada pošto na hidroenergetskom objektu voda koja ide na turbinu puno veću količinu ribe uvlači u te prostore i uništava ih", rekao je Šehić za N1

Upozorenje ribara

Ribari upozoravaju – intenzivnije ispuštanje vode u ovom periodu uzrokuje potpuno propadanje mrijesta šarana.

"Ovo je lokacija Bogom data za uspješan mrijest svih riba koje ovdje borave. Ovaj nivo vode je dobar za mrijest krajem februara ili u martu i uvijek je bolje da onda voda raste, a ne da opada. Kad je vrijeme šarana tada bude dosta problema, naglo jezero opadne ikra ostane na suhom", rekao je ribar Sanid Džino.

Spriječena ekološka katastrofa i pomor ribe u Jablaničkom jezeru

Iz Elektroprivrede BiH kažu kako su poduzete sve aktivnosti na smanjenju proizvodnje HE Jablanica, zbog čega je kota akumulacije povećana za oko 1 m. Ona je kako navode iz ove hidroelektrane još u granicama prema vodnim dozvolama. 


Tagovi

Jablaničko jezero Riba Šaran Mrijest Povlačenje vode Sanid Džino Admir Šehić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor