Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestalo jezero
  • 06.02.2017. 14:00

Nestalo Jablaničko jezero i dva miliona riba!

Jablaničko jezero je na nekim dijelovima bilo duboko i do 80 metara i u njemu je bilo više od 10 vrsta ribe. Od njega je sada ostalo samo korito kojim teče rijeka Neretva u kojem pliva možda poneka riba.

Foto: Print screen Al Jazeera Balkans
  • 3.275
  • 417
  • 0

Jablaničko jezero je u potpunosti nestalo, a s njim i cjelokupno riblje bogatstvo. Uzrok ekološke katastrofe, kažu ribari, nenajavljeno je ispuštanje vode na obližnjoj brani što je uradila Elektroprivreda BiH.

"Konjic nema Jablaničkog jezera. Nijedne jedine kapi. Udruženje sportskih ribolovaca Konjic nema Jablaničkog jezera. Nema ni sve one riblje populacije koja njemu pripada", rekao je ribar Ekrem Bukvić za Al Jazeera Balkans kojega su snimili na dnu presušenog jezera.

Ostalo samo korito kojim teče Neretva

Ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu na brani uz jezero prije 40 dana bez ikakve prethodne obavijesti. Članovi Udruženja sportskih ribolovaca upravljali su dosad sa 950 hektara vodene površine, ali sada kažu nema vode te nema ni dva miliona ribljih jedinki, a poribljavanje je trajalo decenijama.

Mjesec je februar, smuđ je već počeo da se mrijesti. On je trebao da položi ovdje svoju ikru, a nema gdje položiti. Po mojim procjenama i kolega s kojima sam razgovarao da bi se ovo vratilo u prvobitno stanje treba proći 50 godina uz maksimalnu zaštitu i maksimalno poribljavanje i očuvanje naših bogatstava”, kaže Mirsad Trešnjo, ribar.

Jablaničko jezero je na nekim dijelovima bilo duboko i do 80 metara i u njemu je bilo više od 10 vrsta ribe. Od njega je sada ostalo samo korito kojim teče rijeka Neretva u kojem pliva možda poneka riba.

Elektroprivreda negira odgovornost

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je negirala odgovornost za ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru. Kako su saopćili, periodi od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, karakteriziraju se kao hidrološki izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji Hidroelektrane Jablanica.

Foto: Print screen Al Jazeera Balkans


Tagovi

Jablaničko jezero Nestalo jezero Ispuštena voda Ekološka katastrofa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]