Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postavljene barijere
  • 12.01.2022. 14:20
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jablanica

Spriječena ekološka katastrofa i pomor ribe u Jablaničkom jezeru

Znatna količina nafte jučer je iscurila na cestu te je rigolom i kanalom u dužini od tridesetak metara završila u akumulaciji Jablaničkog jezera

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
  • 135
  • 10
  • 0

Nema naznaka ekološke katastrofe u Jablaničkom jezeru, a nije konstatiran ni pomor ribe nakon jučerašnjeg izlijevanja nafte u ovo jezero, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP). 

Naime, jučer je u mjestu Čelebići, na području općine Konjic, došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo više vozila, među kojima i dvije cisterne. Tom prilikom iscurila je znatna količina nafte na cestu te je rigolom i kanalom u dužini od tridesetak metara završila u akumulaciji Jablaničkog jezera, zbog čega je na lice mjesta izašao i glavni federalni vodni inspektor. 

Postavljene plutajuće barijere (Foto: FUZIP)

U saradnji s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru spriječeno je daljnje širenje zagađenja, kao i sanacija već nastalog, naglašavaju u ovoj upravi.  

"Odmah nakon incidenta, inspekcijskim nadzorom je konstatirano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je interventno angažirana ovlaštena firma koja je odmah očistila dio ceste od te postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje s vode Jablaničkog jezera", saopćili su iz FUZIP-a.

Inspekcijskim nadzorom nije konstatiran pomor ribe te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe.

S lica mjesta (Foto: FUZIP)

Jablaničko jezero je nastalo 1953. godine, izgradnjom hidroelektrane na rijeci Neretvi. Vještačka akumulacija promijenila je tada izgled plodne doline.

Jezero je prije četiri godine bilo u potpunosti nestalo nakon nenajavljenog ispuštanja vode na obližnjoj brani, no brzo se oporavilo na radost domaćeg stanovništva, ali i brojnih turista i ribolovaca.

U ovom jezeru je ustanovljeno prisustvo sedam ribljih vrsta iz dvije porodice. Porodica Salmonida predstavljena je dvjema autohtonim vrstama i to: potočnom pastrmkom (Salmo trutta m. fario L) i glavaticom (Salmo marmoratus Cuv.). Porodica Ciprinida je, pak, zastupljena većim brojem vrsta. Ustanovljeno je da iz ove sistematske skupine u ovom ekosistemu žive: strugač (Leuciscus svallize svallize Heck. et Kn.), bijeli klijen (Leuciscus cephalus albus Bon.), šaran (Cyprinus carpio L.) i babuška (Carassius auratus gibelio BI.).

Pored ovih ciprinida, u Jablaničkom jezeru je u sezoni zime 1990. godine konstatirano i prisustvo pijurice (Phoxinellus alepidotus Heck.).


Tagovi

Jablaničko jezero Ekolokoška katastrofa Riba Nafta


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.