Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buško jezero
  • 31.05.2020. 18:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Buško jezero (blato)

Prijeti li pomor ribe na Buškom jezeru?

Pripreme za navedene aktivnosti već su započete, postepenim smanjivanjem nivoa vode. Istovremeno sa radovima, javilo se i nezadovoljstvo tamošnjih ribara jer će riblji fond u jezeru biti doveden u pitanje.

Foto: Facebook/Buško jezero
  • 309
  • 17
  • 0

Jedno od prirodnih bogatstava naše zemlje, Buško jezero, ove ljetne sezone biti će transformisano u građevinsko gradilište. U planu je da se radi sanacija jer se gube velike količine vode. Iz tog razloga, Konzorcij u čijem se sastavu nalazi pet građevinskih firmi započeti će sa betonskim injektiranjem jezera.

Pripreme za navedene aktivnosti već su započete, postepenim smanjivanjem nivoa vode. Istovremeno sa radovima, javilo se i nezadovoljstvo tamošnjih ribara jer će riblji fond u jezeru biti doveden u pitanje, kako navodi BHRT.

Ministarstvo nije saglasno sa pražnjenjem?!

Prema riječima ribočuvara, neke vrste ribe u ovoj vodenoj akumulaciji već su ugrožene, odnosno, riblji mrijest. "Sada smo u nekoj fazi mrijesta šarana, a šta se dešava? Znači, jezero kako se povlači, ikra u tom slučaju ostaje na suhome", objašnjava Davor Kuliš, ribočuvar.

Masovni pomor ribe u rijeci Ćehotini

Kako ribolovci ocjenjuju, u svakom slučaju doći će do štete. Ipak, u ovakvoj situaciji to i nije jedina zabrinjavajuća činjenica.

Prema kantonalnom ministru poljoprivrede, Ivici Brešiću, još je neizvjesno na koji način će se vršiti pražnjenje jezera dok iz federalnog Ministarstva kažu da oni nisu saglasni da dođe do pražnjenja. 

Biološki minum još nije dosegnut

Iz Crpne stanice Buškog jezera navode kako imaju sve potrebne saglasnosti da započnu sa radovima, čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko miliona eura. Takođe, smatraju da neće doći ni do kakvog pomora ribe jer će se nivo vode spustiti samo do kote 702, odnosno, samo 5 metara a kota za biološki minum nalazi se na nivou od 700,5 metara.

"Ponekad mislim da je ovo jezero čudno i da podsjeća na Loh Nes jer šta god da se radi ovdje je misteriozno. Zvao sam čelnike ove Crpne stanice, da se izjasne i demantuju informacije. Ipak, nisu htjeli da daju neke zvanične izjave", navodi Jugoslav Brdar, vlasnik koncesije za sportski ribolov.

Opet pomor ribe u rijeci Spreči. Krive otpadne vode iz farme?

Podsjećamo da smo o sličnom problemu pisali prošle godine kada je je došlo do zagađenja Spreče koja se smatra najzagađenijom rijekom u Bosni i Hercegovini, a koja je nekada bila najbogatija ribom u Evropi. Najmanje jednom godišnje dođe do izlivanja ove rijeke iz njenog korita i do plavljenja oranica pa poljoprivrednim proizvođačima nanosi velike štete jer poplavi plodno zemljište. Pored toga, na ovaj način u rijeku dospijevaju i otrovi iz obližnjih fabričkih hala. 


Tagovi

Prirodno bogatstvo Buško jezero Pomor ribe Davor Kuliš Ribočuvari Ribolovci Ivica Brešić Crpna stanica Jugoslav Brdar Izlivanje rijeke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski obavještajci zaplijenili brod s ukradenim žitaricama - kapetanu prijeti zatvor

Ukrajina je zaplijenila strani teretni brod u Crnom moru u blizini Odese i uhitila kapetana zbog sumnje da je pomagao Moskvi u izvozu ukrajinskih žitarica s Krima, priopć...

Više [+]