Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 08.07.2019. 12:00
  • Pljevlja, Crna Gora

Masovni pomor ribe u rijeci Ćehotini

Hemikalije, pepeo i šljaka ispušteni su u petak ujutro u rječicu Vezišnicu, pritoku Ćehotine, od čega je voda poprimila bijelu boju, poput mlijeka, a što je izazvalo masovno uginuće ribe.

Foto: Facebook/Adin Durutlic
  • 814
  • 102
  • 0

U rijeci Ćehotini koja prolazi i kroz Bosnu i Hercegovinu i desna je pritoka Drine, najveća nakon Lima, ovih se dana na područjču opštine Pljevlja u Crnoj Gori desio pomor ribe. Razlog je, kako su saopštili ribolovci, pušutanje otpadnih voda iz cjevovoda jaloviša Termoelektrane "Pljevlja", na sjeveru Crne Gore. 

Hemikalije, pepeo i šljaka ispušteni su u petak ujutro u rječicu Vezišnicu, pritoku Ćehotine, od čega je voda poprimila bijelu boju, poput mlijeka, a što je izazvalo masovno uginuće ribe, navodi Radio Foča

U Sportsko-ribolovnom klubu "Lipljen" iz Pljevalja rečeno je da je šteta neprocjenjiva, te da su uzeti uzorci vode i uginule ribe i da su obaviješteni Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore, kao i republički inspektor za vode, čija se reakcija očekuje.

Pljevaljske novine i PV portal pišu da iz Termolektrane "Pljevlja" i Elektroprivrede Crne Gore tvrde da je izvršena diverzija na njih i da su najavili da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica.

S obzirom da rijeka ne poznaje granice, postoji mogućnost i da je ugroženo područje Ćehotine u BiH. 

U Sportsko-ribolovnom društvu "Mladica" iz Foče je rečeno da je zagađivanje Ćehotine od strane TE "Pljevlja" dugogodišnji problem na koji su oni u više navrata upozoravali, a koji se održava i na stanje ribljeg fonda i migraciju ribe i nizvodno od Pljevalja na dijelu toka kroz Republiku Srpsku.

Predsjednik "Mladice" Milan Rudinac rekao je da su zabrinuti zbog ružnih vijesti iz Pljevalja, ali da se, ipak, nadaju da zagađenje nije tolikih razmjera da bi moglo dovesti do pomora ribe na području fočanske opštine.

Fočanski ribolovci godinama upozoravaju i na sličan problem na rijeci Bistrici, lijevoj pritoci Drine, u koju se ispuštaju otpadne vode iz Rudnika mrkog uglja u Miljevini kod Foče.


Tagovi

Pomor ribe Zagađenje rijeke Ćehotina Otpadne vode SRK Lipljen


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.