Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje Spreče
  • 29.09.2019. 12:30

Opet pomor ribe u rijeci Spreči. Krive otpadne vode iz farme?

Ova voda ulazi u jezero Modrac i onda se ista, nakon tehnološkog procesa pročišćavanja, koristi u domaćinstvima, upozoravaju u UG Bistro!

Foto: Bistro BiH
  • 732
  • 54
  • 0

Ponovo je došlo do pomora ribe u rijeci Spreči, izvještava portal Bistro BiH, Udruženja građana Bistro!, napomenuvši kako je do pomora došlo prije najmanje dva dana (u četvrtak, op.a.). 

Na vodu je izlašao vodoprivredni inspektor i krim inspektor, a tužiteljica je naložila istragu.

Nezvanične informacije su da je uzrok pomoru ispuštanje otpadne vode iz neke farme.

"Fotografije su napravljene 11 kilometara od ušća riječice Gribaje, ispod "Vojnog mosta" na putu koji vodi od bivšeg vojnog poligona prema Dubravama", pojašnjavaju na spomenutom protalu gdje dodaju da činjenica da u tih jedanaest kilometara toka nema ribice, a vjerovatno i nizvodno govori o razmjeru ovog zagađenja.

"Po informacijama koje imamo, rijeka već duže vrijeme ima tamniju boju vode što je očito duži period trovanja koji je eskalirao u proteklih par dana. Ova voda ulazi u jezero Modrac i onda se ista, nakon tehnološkog procesa pročišćavanja, koristi u domaćinstvima", upozoravaju te pitaju nadležne je li ova činjenica dovoljna da se upozore građani i učini nešto na sankcionisanju zagađivača koji rješavajući svoje probleme truju građane?

Podsjetimo, ovo nije prvi puta da je došlo do zagađenja Spreče koja se naziva najzagađenijom rijekom u Bosni i Hercegovini, a koja je nekada bila najbogatija ribom u Evropi.

Osman Hodžić: Mi ribari znamo kako "diše" ubijena rijeka

Svake godine ova rijeka izlije se iz svog korita i poplavi plodnu oranicu, pa poljoprivrednicima nanese velike štete. Rijekom stignu i otrovi iz fabričkih hala.


Tagovi

Rijeka Spreča Zagađenje Pomor ribe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]