Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 26.04.2021. 16:00

Značaj plodoreda: Suncokret na istu njivu tek poslije pet godina

Podaci iz mnogobrojnih ogleda, a isto tako rezultati u širokoj proizvodnji, pokazali su da svakim povećanjem razmaka između sjetve na istoj parceli njegov prinos raste. 

Foto: Julijana Kuzmić
  • 96
  • 48
  • 0

Plodored i plodosmjena veoma su važni faktori proizvodnje svih ratarskih usjeva, ipak za suncokret od presudnog su značaja. Iskustvo posljednjih godina pokazuje da se ova biljka mora gajiti u plodoredu jer u suprotnom bolesti, štetočine i paraziti uzimaju takvog maha, da mogu potpuno uništiti usjeve, upozorava stručnjak za ratarstvo, Darko Simić.

Plodored: Smjena usjeva, pravilna obrada tla i ekonomski benefiti

Kako je ranije za Agroklub rekla profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta Dragana Latković, gajenjem jedne ili sličnih žitarica duži niz godina na istoj njivi dolazi do nakupljanja prouzrokovača bolesti, štetočina i specifičnih korova što svake sezone sve više smanjuje prinos i to je posebno izraženo kod vrsti koje nikako ne trpe monokulturu, poput suncokreta, šećerne repe, lucerke, ječma, paprike i lubenice.

Zato se preporučuje višepoljni plodored, u kojem bi suncokret na istu oranicu došao tek poslije pet godina, a još bolje nakon šest ili sedam godina. Podaci iz mnogobrojnih ogleda, a isto tako rezultati u širokoj proizvodnji, pokazali su da svakim povećanjem razmaka između sjetve na istoj parceli njegov prinos raste. 

Dobro koristi vlagu iz tla

Ova ratarska kultura dobro koristi vlagu iz zemljišta, čak i sa veće dubine. Po toj osobini sličan je šećernoj repi i lucerki pa ga zbog toga ne treba sijati neposredno poslije ovih usjeva, naročito na tlu sa dubokim nivoom podzemne vode i na kojem godišnje padne manje od 600 mm kiše.

Što treba znati pri planiranju plodoreda

Dobri predusjevi su pšenica, ostala strna žita i kukuruz, ali pod uslovom da su za kukuruz upotrebljeni herbicidi koji ne oštećuju suncokret. On je dobar predusjev za ozima žita. Skida se krajem ljeta i početkom jeseni, tako da ima dosta vremena za osnovnu i predsjetvenu pripremu zemljišta. Pogodan je i iz razloga što rano sklapa redove, lišćem zasjeni zemlju i na taj način sprječava rast korova i smanjuje zatravljenost sljedećeg usjeva.

Njegov nedostatak kao predkulture je u tome što se prilikom sjetve prosipa mnogo sjemena, koji već naredne godine niče i stvara posebne probleme u narednoj kulturi. Ova pojava je naročito izražena na parcelama gdje je poslije suncokreta posijana šećerna repa, naglašava Simić.


Tagovi

Uzgoj suncokreta Plodored Plodosmjena Zemljište Bolesti Višepoljni plodored


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...