Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 28.06.2021. 16:00

Suša umanjila prinose žita, što će se odraziti i na veće cijene?

Aktuelni sušni period poremetio je sve važnije procese kod razvoja žitarica, što će neminovno za posljedicu imati i drugačije cijene od onih očekivanih.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 116
  • 210
  • 0

Visoke temperature, praćene sušnim periodom, već danima zadaju probleme ratarima, a izvjesno je da će se ovakav trend nastaviti i u narednom periodu, što će neminovno smanjiti ovogodišnji urod žita, naročito kukuruza i pšenice, ocjenjuju domaći poljoprivrednici. 

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, navode da ako ovakve vremenske prilike potraju još par dana, izvjesno je da će kod pšenice, koja se nalazi u fazi nalijevanja zrna, doći do toplotnog udara, kao i do smanjenja kvaliteta i kvantiteta zrna. 

"Vrijednosti veće od 30 stepeni, u kombinaciji sa suvim vazduhom, dovode do topotnog udara koji će prisilno izazvati zrenje, a što će uticati na lošiji kvalitet i manje urode", pojasnio je za Nezavisne Stojan Marinković, predsjednik Saveza, dodajući da su prije samo dvije nedjelje, ratari bili optimistični po pitanju ovogodišnjih prinosa žitarica. 

Suša diktira cijenu ?!

Prema njegovim riječima, iako je u proteklom razdoblju bilo kiša na vrijeme, ova suša poremetiće metaboličke procese u usjevima, a žetva se očekuje već krajem ove nedjelje. 

"Kukuruzu i soji nedostaje vlage, što je očigledno na biljkama na skoro svim tipovima tla. Konkretno na kukuruzu je primjetno uvrtanje listova, što je za njega svojstveno kada trpi od nedostatka vode", napominje Marinković. 

I ratari iz Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice slažu se da je suša uslovila velike poremećaje kod žita, a slična situacija je i u Federaciji BiH, gdje su kukuruz i pšenica takođe pogođeni sušom pa će ovosezonski prinosi biti manji od očekivanih. 

"Izvjesno je da pšenica sada jako brzo sazrijeva, što nije dobro jer onda ne može ni zrno biti kvalitetno. S druge strane kukuruzu fali vlage da bi dalje faze proticale predviđenim tokom", napominje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika, FBiH, ističući da će se to odraziti i na cijene žita, koje će biti veće. 

Jedino kod ječma bez većih posljedica

Da usjevima ovako visoke temperature nikako ne odgovaraju, potvrđuju i iz Zavoda za strna žita, pri Poljoprivrednom institutu RS, zato što one ometaju sve procese značajne za rast, razvoj i normalno funkcionisanje žitarica. 

"Kada je riječ o strninama, naročito ječam, koji je sada u fazi zrenja i može da se žanje, tu neće biti većih posljedica. Takođe se nadamo da će barem i ranije sorte pšenice da se izvuku, ali će urod kukuruza sigurno biti redukovan", smatra Dragan Mandić iz Zavoda. 

Vrijednost kukuruza najviša u protekloj deceniji - hoće li opstati domaće stočarstvo?!

Kako smo nedavno pisali, posljednji put kada je cijena kukuruza dostigla svoj maksimum bilo je to u 2012. godini jer je urod bio loš uslijed velikih suša. 

Podsjetimo, u 2020. ostvareni su rekordni prinosi, a posmatrano sa aspekta agroekoloških uslova, godina je za proizvodnju kukuruza bila veoma dobra. Nije bilo izražene suše u ljetnim mjesecima, raspored padavina je bio idealan, pri čemu su se u velikoj mjeri izbjegle nepogode u ravničarskim i priobalnim područjima, kada su u pitanju proljetne poplave.


Tagovi

Visoke temperature Suša Poremećaji kod žita Proljetni usjevi Metabolički procesi Cijene žita Nedžad Bićo Stojan Marinković Dragan Mandić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.