Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene žitarica
  • 31.10.2020. 18:00

Suša i veća potražnja na tržištu povećale cijene kukuruza i pšenice

Na terminskom tržištu u Chicagu 16. listopada cijena kukuruza narasla je za 2% dok je u Parizu postigao porast od gotovo 10 eura. Što se tiče pšenice, na pariškoj burzi zabilježen je rast od 9 eura odnosno 4,4%. 

Foto: Renata Prusina
  • 271
  • 88
  • 0

Zbog velike potražnje žitarica na svjetskom tržištu, cijene pšenice i kukuruza posljednjih tjedana naglo rastu, piše allaboutfeed

Tako je na terminskom tržištu u Chicagu 16. listopada cijena kukuruza narasla za 2%, dok je u Parizu postigao porast od gotovo 10 eura. Što se tiče pšenice, na pariškoj burzi zabilježen je rast od 9 eura odnosno 4,4%. 

Osim same potražnje, suša na velikim proizvodnim površinama također igra jednu od glavnih ulogu na tržištu. Uzgajivači u Argentini bore se s njom već 8 mjeseci, a prema procjenama ovogodišnja bi žetva pšenice mogla biti manja za 3 tone u odnosu na ranija predviđanja i iznositi 17 milijuna.

Ujedinjeno Kraljevstvo uvozi zbog neizvjesnosti

Ujedinjeno Kraljevstvo zbog neizvjesnosti oko Brexita uvozi potrebne količine žitarica kako ne bi došlo do nestašice i vrlo visokih cijena. Što se tiče uvoza, očekuju se problemi u pronalaženju odgovarajućih dobavljača, a dio potražnje trebale bi zadovoljiti alternative poput ječma, ako cijene previše porastu.

Gdje je ovršeno najviše pšenice i pira?

S druge strane, prognoza žetve kukuruza u Ukrajini revidirana je za 2,8 milijuna tona na 32,5 mil. t. Izvozne su cijene na najvišoj razini od 2014. godine, a Ukrajina je najvažniji izvor za europski uvoz kukuruza.

Ruski stočari zabrinuti zbog visokih cijena 

Na jugu Rusije problemi sa suhim tlom donekle su ublaženi padalinama. Ipak, 15% ozime pšenice pretrpjelo je ozbiljne posljedice. Poljoprivredno-ekonomska web stranica Agrimoney izvijestila je kako će zemlja već u prvoj polovici 2021. godine odrediti kvote za izvoz kako bi osigurala vlastite zalihe. 

Cijene žitarica također su zabilježile rast što nikako ne ide u korist stočarskom sektoru. Tako je cijena krmne pšenice porasla za 20% tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, dostigavši 14.650 rublja (184 dolara) po toni, bez PDV-a.

Prema navodima allaboutfeed, domaće cijene vezane su uz one izvozne, koje su od početka godine skočile zbog pandemije, ali i rasta dolara koji rezultira porastom ruskog rublja. Ruski uzgajivači svinja svoje proizvode prodaju u rubljama, što znači da visoke cijene žitarica postaju problem, posebno u pozadini niskih cijena svinjskog mesa na domaćem tržištu.

Rusija očekuje najveću žetvu pšenice do sada?

Također, problemi se javljaju i u peradarskoj industriji, a prema zadnjim procjenama troškovi u poslovanju mogli bi porasti između 15 i 20%. "Situacija je toliko teška da bi mogla naštetiti cijelom sektoru u zemlji. Trenutno perad čini 47% ruske proizvodnje mesa, a žitarice 70% proizvodnih troškova u uzgoju brojlera", upozorila je Elena Stepanova, zamjenica ravnatelja Ruskog saveza proizvođača peradi.

Uzgajivači su se s ovim problemom obratili Ministarstvu poljoprivrede kao i Ministarstvu industrije i trgovine, tražeći da subvencioniraju kupnju žitarica za proizvodnju hrane za životinje, a prijedlog su podržali ruski analitičari.


Tagovi

Žitarice Cijene Suša Brexit Rusija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.