Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 28.10.2020. 18:00

Gdje je ovršeno najviše pšenice i pira?

U francuskom Center - Val de Loire je požnjeveno više pšenice i pira nego u bilo kojoj drugoj regiji u EU.

Foto: Renata Prusina
  • 54
  • 3
  • 0

Proizvodnja žitarica jedna je od najvažnijih poljoprivrednih sektora Europske unije. One se primarno koriste za stočnu hranu i prehranu ljudi, ali i proizvodnju pića i industrijskih proizvoda. 

Više od polovine ukupne količine uzgojene u Uniji čini pšenica. Dvije trećine odlazi na kukuruz i ječam, a trećina na one koje se uzgajaju u malim količinama kao što su raž, zob i pir.

Prema podacima za 2018. godinu koje je ovoga mjeseca objavio Eurostat, ukupan prinos žitarica, uključujući i rižu, iznosio je 274 milijuna tona.

Najviše je ubrano obične pšenice i pira i to 115,6 mil. tona, što čini 42% ukupne proizvodnje žitarica u EU.

Francuska regija prednjači s 4,4 milijuna tona

Ove dvije kulture su činile većinu proizvodnje žitarica u gotovo trećini regija EU. Proizvodnja se uglavnom nalazila u nizinskim regijama koje karakteriziraju velike ravnice, umjerena klima i relativno skromna razina padalina.

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 posto?

Najviša razina požetih uglavnom se nalazila u području regija od sjeverne Francuske preko Njemačke protežući se u istočna područja EU uz Dunav.

Dvije regije s najvećom količinom prinosa pšenice i pira su bile Center - Val de Loire s 4,4 mil. tona i Picardie s 4,3 mil. tona, obje u Francuskoj. Tri druge regije te zemlje, Champagne-Ardenne, Nord-Pas de Calais i Pays de la Loire, također su bile među 10 onih s najvišom razinom proizvodnje.

Slijede ju Španjolska i Njemačka

Količina pšenice i pira također je bila relativno visoka u Castilla y Leónu u sjeverozapadnoj Španiji i Bayernu u južnoj Njemačkoj. Naime, ove su regije proizvele 3,6 mil. tona zrna.

Te se kulture primarno uzgajaju u središtu EU u plodnim, nizinskim područjima. Međutim, postoji znatna raznolikost u odnosu na vrste uzgajanih žitarica, ovisno o regijama. 

U ovoj interaktivnoj karti pronađite više detalja o regionalnim specijalizacijama za svaku vrstu žitarica:


Tagovi

Žitarice Proizvodnja pšenice Proizvodnja pira Eurostat


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]